OECD: Danmark holder sig fri af prognose om lavere global vækst

Hvor OECD har sænket sit skøn for væksten i økonomien for verden som helhed, ser det ifølge organisationen ud til, at Danmark kan holde vækstdampen oppe.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, venter nemlig en vækst på næsten 2 pct. for Danmark i 2017, hvilket er den samme prognose, som OECD havde ved sin seneste vækstrapport, som blev offentliggjort i juni.

Væksten i Danmark vil ifølge OECD primært være drevet af indenlandsk efterspørgsel. OECD forudser, at privatforbruget vil blive støttet af fremgang i beskæftigelsen og reallønnen sammenholdt med stigende ejendomspriser.

Dermed klarer Danmark sig fri af den tilbagegang i vækstforventningerne, som OECD ellers har, når det gælder den globale økonomi generelt og ikke mindst den europæiske.

På globalt plan sænker organisationen sin vækstprognose for 2017 til 3,2 pct. fra 3,3 pct. i juni. I euroområdet ser OECD nu også en vækst, der er 1 pct.point lavere end seneste vurdering, der lød på 1,6 pct. i juni.

»Med udsigt til lavere vækst i Europa i 2017 end i 2016, så får dansk økonomi svært ved at levere et vækstmirakel på den korte bane, men vi kan håbe på, at økonomiske reformer kan øge vækstpotentialet på den lidt længere bane. Det er afgørende, hvis vi skal opleve andet end blot marginale stigninger i vores økonomiske velstand,« påpeger Steen Bocian, cheføkonom i erhvervsorganisationen Danske Erhverv, i en kommentar.

OECD har i sin prognose pointeret, at centralbankernes pengepolitikske muligheder er ved at være udtømte og efterlyser derfor strukturreformer og finanspolitiske lempelser.

»Det er i den danske kontekst dog værd at erindre, at vores arbejdsmarked er meget stramt, så klassisk finanspolitiske lempelser vil ikke være sunde på nuværende tidspunkt herhjemme ? strukturelle reformer er til gengæld mere end velkommen også i dansk økonomi,« mener Steen Bocian.

/ritzau/FINANS