OECD anbefaler indgreb mod danske boligpriser

Den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, ser en ret kraftig vækst i Danmark både i år og til næste år. Derfor anbefaler OECD både en finanspolitisk stramning og indgreb over for de steder på boligmarkedet, hvor priserne er steget mest.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for flere indgreb på det danske boligmarked, så priserne ikke løber løbsk i København og andre af de steder i Danmark, hvor priserne er steget mest.

Det fastslår den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, i sin halvårlige analyse af dansk og international økonomi.

OECD ønsker både, at ejendomsskatten sættes op, skattestoppet på boliger droppes og at ejendomsvurderingerne især i København hæves. De anbefaler også andre »makroøkonomiske værktøjer,« så de ultra lave renter ikke underminerer den finansielle stabilitet. Hvilke værktøjer, der her tænkes på, siges ikke, men det kunne være en reduktion af rentefradragets værdi, eller en begræsning i adgangen til lån uden afdrag, sådan som Danmarks Nationalbank har anbefalet.

OECD ser også en pæn fremgang i beskæftigelsen og investeringerne og for at undgå, at dansk økonomi derfor får for meget fart på, anbefaler de en finanspolitisk stramning.

»Presset for at lave en finanspolitiske stramning stiger,« skriver OECD i sin analyse af dansk økonomi, hvor der også forudses en ret pæn vækst på 1,8 procent både i år og til næste år. I 2017 venter OECD en vækst herhjemme på 1,9 procent.

Samlet er det økonomiske opsving herhjemme dog »skrøbeligt,« vurderer OECD, og det skyldes også, at mange danske husholdninger fortsat er stærkt gældsatte og derfor holder igen på forbruget.

Men den lave rente, aftagende inflation og fremgangen på arbejdsmarkedet støtter den økonomiske aktivitet.

OECD anbefaler også flere reformer, som kan være med til at øge den økonomiske vækst. Der burde eksempelvis vedtages liberaliseringer inden for apoteker, taxakørsel og andre dele af den private sektor, som kan øge konkurrencen. Men der er også behov for nemmere adgang til kapital hos mindre og nye virksomheder og en bedre iværksætterkultur i det danske uddannelsessystem.

De økonomiske incitamenter til at tage et arbejde, mener OECD også, bør gøres større i Danmark, der har den mindste økonomiske ulighed blandt alle 34 OECD-lande.

OECD advarer: mulighed for ny verdensomspændende recession: