Obama vil have hurtig hjælpepakke

Barack Obama mødtes mandag med ledere fra Kongressen for at drøfte en økonomisk hjælpepakke til op mod 800 milliarder dollar.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
USA's kommende præsident, demokraten Barack Obama, vil hurtigst muligt have kickstartet den kriseramte amerikanske økonomi og advarede mandag om, at Kongressen sender landet ud i en endnu større krise, hvis den ikke handler hurtigt.

Mandag mødtes Obama med både republikanske og demokratiske ledere i Kongressen for at drøfte en økonomisk hjælpepakke til op mod 800 milliarder dollar (4387 milliarder kroner). Den indeholder blandt andet skattelettelser til 300 milliarder dollar, der skal få republikanerne til at sluge pillen, oplyser den kommende præsidents medarbejdere.

Skattelettelserne kommer først og fremmest middelklassen og nogle virksomhedsejere til gode.

Obama har sagt, at pakken indeholder store milliardinvesteringer i den offentlige sektor. Blandt andet skal vejnettet repareres, de nedslidte skoler renoveres og endelig skal de mest økonomisk klemte stater have en økonomisk håndsrækning.

"Vi må handle dristigt og hurtigt. Vi kan ikke udskyde det," sagde Obama, da han mødtes med blandt andre lederen af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Lån i stedet for tilskud
Republikanske ledere udtrykte imidlertid ønske om, at penge gives til staterne som et lån i stedet for et tilskud. Mindretalslederen i Repræsentanternes Hus, John Boehner, tog godt imod forslaget om skattelettelser, men var forbeholden over for hjælpepakkens størrelse.

Demokraterne i Kongressen havde udtrykt ønske om, at lovforslaget om en sådan pakke kunne ligge klar på Obamas skrivebord umiddelbart efter han er blevet taget i ed som præsident 20. januar. Men flere af Kongressens ledere afviser, at den omfattende hjælpepakke kan være klar så hurtigt og satser i stedet på, at den ligger klar i midten af februar.

Obamas stab meddeler, at den kommende præsident holder fokus på økonomien igen tirsdag, hvor han mødes med sin økonomiske tænketank, der blandt andet tæller Timothy Geithner, som Obama har udpeget som kommende finansminister.

Ritzau/AFP