Obama: Vi er nu væk fra afgrunden

USA's præsident Barack Obama siger, at recessionen kan være forbi efter overraskende pæne tal for arbejdsløsheden.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Præsident Barack Obama siger, at hans administration har reddet den amerikanske økonomi fra katastrofen, og at det værste af recessionen kan være forbi efter overraskende pæne tal for arbejdsløsheden.

"I dag har vi modtaget yderligere tegn på, at det værste kan være bag os," sagde Obama i en udtalelse ved et pressemøde i rosenhaven i Det Hvide Hus.

De nye tal viste, at USA mistede 247.000 arbejdspladser i juli. Det var langt færre end frygtet, og arbejdsløshedstallet faldt uventet til 9,4 procent fra 9,5 procent måneden før. Økonomiske eksperter havde forventet, at USA ville miste 320.000 arbejdspladser i juli.

"Arbejdspladser bliver nedlagt i det halve af det omfang, som vi havde ventet, da jeg blev præsident. Vi har fået det finansielle system væk fra afgrundens rand," sagde Obama og tilføjede:

"Mens vi har reddet økonomien fra katastrofen, så er vi også begyndt at lægge et nyt grundlag for vækst."

Endnu ikke rosenrødt
Obama pointerede samtidig, at der stadig er hårde tider forude.

"Vi har et stejlt bjerg at bestige, og vi begyndte nede i en dyb dal," sagde han.

USA forbløder fortsat beskæftigelsesmæssigt, og økonomer vurderer, at USA skal op på en årlig vækst på tre procent, før det lykkes blot at stoppe væksten i tabte arbejdspladser. Der er USA ikke tilnærmelsesvis.

Det er også en tommelfingerregel, at antallet af arbejdspladser skal vokse med mindst 100.000 om måneden i USA for at holde trit med tilgangen af beskæftigelsessøgende. I forvejen har USA mistet 6,7 millioner arbejdspladser, siden recessionen satte ind i december 2007.

Men fredagens beskæftigelsestal blev modtaget positivt af børsmarkederne, der gik i plus.

/ritzau/