Obama slår ned på skattesnydere

Multinationale selskaber med base i USA undgår at betale skat for trecifrede milliardbeløb i dollar, men nu strammer regeringen skruen. Firmaer i panik.

Den amerikanske præsident Barrack Obama (tv.) med sin finansminister, Timothy Geithner. Nu strammer de skatteskruen over for multinationale selskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Præsident Barack Obama overrumplede mandag de amerikanske multinationale selskaber med et dramatisk skatteinitiativ, som skal slå hårdt ned på deres skattetricks.

USA’s regering vurderer, at selskaberne, der blandt andet tæller General Electrics, Microsoft, Caterpillar og Google, har skubbet overskud for i omegnen af 700 milliarder dollar ud af landet – og i stedet placeret dem i oversøiske skattely som Cayman Island og Bermuda. Den slags skattetrick, der dræner statskassen for skatteindtægter, begunstiger multinational selskaber på andres bekostning og reelt flytter job til udland, gider Obama ikke længere finde sig i.

”Jeg ønsker fortsat at se vores virksomheder blandt de mest konkurrencedygtige i verden. Men måden at sikre, at det sker på, er ikke at belønne vores firmaer for at flytte jo ud af landet eller overføre overskud til oversøiske skattely,” understregede præsidenten.

Alvorligt anslag

For de relevante amerikanske virksomheder er der tale om et meget alvorligt anslag. Ifølge Wall Street Journal kommer de multinationale til at hoste op med nær ved 190 milliarder dollar ekstra i skat i det kommende årti, hvis Obamas plan lykkes. Kenneth Kies, som er skattelobbyist i Washington for blandt andre General Electrics, Anheuser-Busch og Microsoft, kalder forslaget omsiggribende.

”Det her er virkelig dårlige nyheder. Det her bliver den største kamp for virksomhederne at udkæmpe i de kommende år,” fastslog en rystet Kies på CNN.

Clint Stretch, ledende skatteekspert hos Deloitte i USA, betegner Obamas omsorg for erhvervslivet for hult, når han samtidig sender skatteinspektørerne på jagt:

”Det er ligesom at sige, at jeg skærer din arm af, men du får lov til at beholde dit kørekort. Ingen havde regnet med dette voldsomme indgreb så hurtigt,” siger han til CNN.

Clinton mislykkedes

Bill Clinton forsøgte allerede i midten af 1990’erne at skærpe kursen over for de multinationale selskaber, men han kunne ikke få sit forslag gennem den dengang republikansk-dominerede Kongres. Det problem har Obama ikke længere, idet der er solidt demokratisk flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus. Alligevel bliver det ikke enkelt at gennemføre de komplicerede love, som skal tvinge selskaberne til mere gennemsigtighed i deres regnskaber og give staten yderligere kompetence til kontrol.

Det er nemlig big business, som Obama her angriber. De multinationale betalte – efter deres skattetrick – reelt blot 2,3 procent i gennemsnit i selskabsskat i den seneste årsopgørelse i et land, hvor selskabsskatten kan nå 35 procent. De store virksomheder reagerede omgående og voldsomt på de nye planer, som de kaldte en ’stærk forringelse af deres internationale konkurrencekraft’ – oven i købet på et tidspunkt, påpeger de, hvor der også er snarlig udsigt til nye CO2-skatter. New York Times kalder udspillet for den største skatteomlægning i et kvart århundrede.

Det endelige skatteudspil kommer først senere på ugen, når finansminister Timothy Geithner fremlægger det – men det står allerede klart, at Obama-regeringen agter at lade erhvervslivet betale en meget stor del af de øgede offentlige udgifter, som dels går til jobskabelse, dels til at høvle af på det store budgetunderskud.