Obama genudnævner Bernanke som centralbankchef

Præsident Barack Obama vil i eftermiddag genudnævne Ben Bernanke som chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, på trods af at Bernanke er Republikaner.

Ben Bernanke får yderligere mindst fire år som centralbankchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karen Bleir / Scanpix
Kl. 13 i dag vil præsident Barack Obama meddele, at den 55-årige Ben Shalom Bernanke fortsætter i hvert fald fire år til som formand for den amerikanske centralbank.

Ben Bernanke er valgt indtil 2020 som en af fem guvernører i centralbankens hovedkvarter i Washington DC, men formandsposten er for fire år af gangen, og Bernankes nuværende valgperiode udløber 31. januar næste år.

Selv om det var forventet, at Obama særligt set i lyset af den nuværende økonomiske og finansielle uro ville genvælge Bernanke, har flere navne været på tale, blandt andre præsidentens tætte økonomiske rådgiver, Larry Summers, Princeton-økonomen Alan Blinder og chefen for centralbankens afdeling i San Francisco, Janet Yellen. De er nemlig Demokrater, mens Bernanke er Republikaner.

Den rigtige mand til jobbet
"Præsidenten synes at Ben har gjort det rigtigt godt som formand, og at han har hjulpet øjoonomien gennem en af de værste begivenheder siden Den Store Depression, og at han grundlæggende har trukket økonomien tilbage fra afgrunden, og fra hvad der ville være endnu en Stor Depression," siger Rahm Emanuel, stabschef i det Hvide Hus, til nyhedsbureauet Associated Press.

Ud over sit nuværende yderst magtfulde job regnes Ben Bernanke som en af verdens førende eksperter på netop depressionen i 1930erne, som han har belyst indgående. Det regnes som en fordel i den nuværende situation, og generelt har både politikere, økonomer og finanseksperter været meget tilfredse med Bernanke som centralbankchef.

Fra akademiker til bankchef
Ben Bernanke er uddannet økonom med førstekarakter fra Harvard, og har en økonomisk ph.d.-grad fra det højt ansete MIT. Han kom til centralbanken som guvernør i 2002 fra en stilling som chef for det økonomiske institut på Princeton University, der regnes for et af USAs absolut bedste økonomistudier.

I 2005 blev han i et halvt år den nærmeste økonomiske rådgiver for daværende præsident Bush, og det var med til at sikre, at han 1. februar 2006 blev udnævnt som afløser for den legendariske Alan Greenspan.

I øvrigt er en af Ben Bernankes rådgivere den danske ph.d.-økonom Morten L. Bech, der er en af de godt 40 økonomer der direkte rådgiver centralbankens pengepolitiske udvalg, FOMC.