Obama bryder med Bushs klimadirektiver

USA præsident, Barack Obama, vil have mere miljøvenlige biler og bryder derfor med et af sin forgænger, George W. Bushs, klimadirektiver.

Foto: Scanpix
USA præsident, Barack Obama, vil mandag give den amerikanske miljøstyrelse, EPA, ordre til at revurdere beslutningen om at forbyde den enkelte amerikanske delstat at indføre strenge regler for udledning af drivhusgasser fra biler. Det bekræfter en embedsmand i Det Hvide Hus.

Dermed bryder Obama med et af sin forgænger, George W. Bushs, klimadirektiver om, at Californien og 13 andre delstater ikke måtte begrænse bilers og lastbilers udledning af drivhusgasser.

Obama vil også give trafikministeriet ordre til, at det inden slutningen af marts skal færdiggøre retningslinjer for, hvor meget brændstof biler må anvende.

Formålet er at gøre amerikanske biler mere energieffektive, så de kan køre længere på literen, siger embedsmanden.

Bilindustrien har allerede udsendt flere protester på Obamas forslag.

Bushregeringen beskylldt for at hjælpe oliesektoren
Californien med guvernør Arnold Schwarzenegger i spidsen sagsøgte EPA i 2007, efter at delstaten blev nægtet at indføre strengere udslipskrav end dem, der var besluttet på føderalt niveau. Flere andre delstater fulgte efter.

EPA's arbejde under Bushregeringen har været hæmmet af budgetnedskæringer og gentagne tilfælde af censur, når rapporter advarede om omfanget af klimaødelæggelser.

Mange af præsident George W. Bushs ministre og embedsmænd, der har haft ansvar for miljø og energi, har desuden været rekrutteret fra energiselskaber eller finansselskaber, hvilket har fået miljøorganisationer til at beskylde Bushregeringen for at lade olieselskaber udforme USA's klimapolitik.

Obama sagde kort før sin historiske valgsejr, at hans højeste prioritet som præsident vil være at bekæmpe USA's afhængighed af olie og at bremse den globale opvarmning.Flere end 100 millioner amerikanere, der bor i 46 storbyområder i USA, indånder luft som på visse dage er forurenet af sod, oplyste EPA for nylig.

Styrelsen har derfor givet de lokale myndigheder i 25 af USA's stater besked om, at luftkvaliteten ikke lever op til de skærpede regler, der for to år siden blev indført på forurening fra blandt andet dieselmotorer, kraftværker og brændeovne.

De regioner, der har for højt sodindhold i luften, skal inden 2012 lave planer for, hvordan de vil forbedre luftkvaliteten og føre planerne ud i livet senest i 2014.

/ritzau/Reuters