Obama beordrer Volkswagen til at tilbagekalde en halv million biler

Den amerikanske regering kræver, at det tyske bilfirma Volkswagen tilbagekalder en halv million biler, da bilerne strider mod landets miljølovgivning.

USA: Fredag valgte den amerikanske regering at bede Volkswagen om at tilbagekalde en halv million biler, skriver New York Times.

Tilbagekaldelsen af de mange biler skyldes, at den tyske bilproducent har anvendt software i sine biler, som efter sigende skulle være designet til at omgå de amerikanske miljøstandarder, der skal være med til at forhindre øget luftforurening i landet.

Den amerikanske miljøstyrelse, EPA, har derfor anklaget firmaet for at bryde loven ved at installere software i Volkswagen og Audi-biler fra 2009 til 2015, der skulle have indbygget en mekanisme, der gør det muligt at skjule, hvor meget bilen reelt forurener luften.

Volkswagens manøvre har fået den amerikanske miljøstyrelse til at rase mod den tyske bilproducent.

»Det er ikke i orden, at bilproducenter unddrager sig standarder om ren luft. Det er en trussel mod folkesundheden,« siger Cynthia Giles, der arbejder med håndhævelse og overholdelse af den amerikanske miljølovgivning for EPA, til New York Times

Hun understreger samtidig over for avisen, at EPA er forpligtet til at sørge for, at alle lever op til de amerikanske miljøstandarder.

Sagen mod Volkswagen kommer i kølvandet på, at Barack Obama har ønsket en mere offensiv og aggressiv håndhævelse af den amerikanske miljølovgivning. Et led i den strategi er at sende et klart signal til bilproducenterne om, at de vil blive hårdt behandlet, hvis de ikke følger de regler, som gør sig gældende i USA.

Volkswagen har ikke kommenteret officielt på sagen endnu, oplyser New York Times.