Nyt vaccinehåb vender aktiemarkedet på hovedet

Gårsdagens nyhed om, at en effektiv coronavaccine muligvis snart kan udbredes, pustede nyt liv i aktier, som har været hårdt presset af coronapandemien. Vaccinenyheden var dog gift for aktierne i andre selskaber.

SAS-aktien steg mandag med knap 27 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nyheden om, at en vaccine mod coronavirus er på trapperne, vendte op og ned på aktiemarkedet i går.

Medicinalselskaberne Pfizer og Biontech fremlagde mandag en foreløbig analyse, som viser, at deres fælles vaccinekandidat kan bremse coronavirus i ni ud af ti tilfælde.

Vaccinenyhederne gav investorerne håb om, at coronapandemien snart når sin ende, og sendte aktier, der ellers har klaret sig dårligt under coronapandemien, opad.

Særligt selskaber inden for luftfart og service fik vind i sejlene. Begge sektorer har lidt store tab som følge af coronapandemien. SAS-aktien, der siden coronakrisens udbrud er braget ned, steg i går med 26,7 pct. Ligeledes steg ISS-aktien med knap 12 pct.

»Populært sagt vender den fysiske verden tilbage. Det med, at man ikke tør rejse og ikke kan have fri bevægelighed, ser ud til at forsvinde igen. Man kan se en ende på det – verden bliver normal i 2021. Og det gør, at alle de aktier, som er en del af den almindelige, fysiske økonomi, genvinder noget af det tabte,« sagde administrerende direktør hos Maj Invest Jeppe Christiansen mandag til Børsen.

Vaccinenyhedens tabere

Vaccinehåbet var dog ikke godt nyt for alle virksomheder.

Teknologiaktier, der på sin vis har profiteret af coronakrisen, dykkede.

Det teknologitunge amerikanske Nasdaq-indeks blev sendt ned med 1,5 pct.

Kigger man nærmere på enkeltaktier, var faldene mere markante. Zoom Video Communications, der står bag platformen Zoom for virtuelle møder, faldt med 17,3 pct., mens streamingtjenesten Netflix dykkede med 8,6 pct.