Nyt rentehop i USA

Renten i USA er på vej op. Cheferne for den amerikanske centralbank mødes i dag og efter mødet forventes Alan Greenspan at annoncere, at den officielle amerikanske rente bliver sat op med 0,25 pct.

Sådan lyder meldingen fra stort set samtlige danske bankerne. De tager renteforhøjelsen for en næsten given ting. Opmærksomheden retter sig derfor mod den pressemeddelelse, som sendes ud samtidig med annonceringen.

Spørgsmålet er, om Greenspan i pressemeddelsen antyder, at der er flere rentestigninger i posen eller om det er tid til en pause. Både Nordea og Handelsbanken tror på, at renteforhøjelserne i USA vil fortsætte i de kommende måneder.

Det vil påvirke de lange renter herhjemme. Til gengæld tyder mere og mere på, at Den Europæiske Centralbank har udskudt tidspunktet for sine første rentestigninger.

Opsving bider sig fast

Nordea meldte sig i går i køen af danske banker, som venter, at ECB først vil røre på sig i slutningen af andet kvartal næste år. Tidligere lød vurderingen, at der vil komme en rentestigning i marts.

En af grundene til udskydelsen er, at væksten i Euroområdet nu ser ud til at være hårdere ramt af de høje oliepriser og den svækkede dollar end hidtil antaget.

- Derfor vil ECB have større tålmodighed i forbindelse med den ventede inflationsforøgelse i første halvdel af 2005, forklarer Nordea. Men samtidig er ECB bekymret over, at inflationen vil overraske i opadgående retning.

Banken vurderer, at et bredere baseret økonomisk opsving vil bide sig fast i anden halvdel af 2005 i takt med, at olieprisen befinder sig på lavere niveau samtidig med at dollaren retter sig, hvilket vil resultere i større såvel forbruger- som forretningstilliden. Og det vil give ECB lejlighed til at justere renten til et mere neutralt niveau.

De rekordlave renter er godt nyt for de danske virksomheder og boligejere. Flere af realkreditinstitutterne er for tiden ved at refinansiere rentetilpasningslånene, og alt tyder på, at renterne og derved ydelserne igen til næste år når et nyt lavpunkt.