Nyt realkreditinstitut vil komme boligejere til undsætning: Sådan bliver priserne

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik.

I dag skal du høre om en hemmeligholdt brand på en central Mærsk-platform. Og så skal vi forbi Dansk Supermarked, som vil samle konkurrenter i kamp mod Amazon.

Men vi lægger først ud med dagens store erhvervshistorie, der omhandler stiftelsen af et nyt realkreditselskab i Danmark.

1
Nyt realkreditselskab på vej til fordel for kunderne

Danskere skal slippe billigere, når de låner penge til en ny bolig. Det er kongstanken bag et nyt projekt fra Foreningen Boligejernes Realkredit, som arbejder på at åbne et nyt realkreditinstitut i Danmark.

Foreningen er således ved at gøre klar til at lave en ansøgning til Finanstilsynet for at få tilladelse til at åbne landets sjette realkreditinstitut, skriver Finans.dk.

Formålet med det nye realkreditinstitut er, at overskuddet skal gå tilbage til boligejerne og ikke aktionærerne. Det sker ved, at pengene betales tilbage, når lån indfries. Ifølge de udarbejdede budgetter regner foreningen med at kunne tilbyde bidragssatser på i gennemsnit 0,5 pct., hvilket er markant lavere end konkurrenternes satser.

Frontfiguren for foreningen Boligejernes Realkreditinstitut er Wagn Erik Nørgaard, som tidligere har været primus motor i arbejdet med at rulle den danske realkreditmodel ud i Mexico.

»Det er ikke sådan, at vi går rundt i fodformede sko og siger, at ingen må tjene penge. De, der stiller risikovillig kapital til rådighed, skal have et rimeligt afkast. Men resten skal tilbage til låntagerne. Vi vil væk fra de finansielle supermarkeder ved at etablere et realkreditselskab ejet af kunderne til fordel for kunderne,« siger Wagn Erik Nørgaard til Finans.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Bekymrede medarbejdere efter brand på Mærsk-platform

Ansatte hos Mærsk har slået alarm internt, efter der i efteråret 2015 udbrød brand på olieplatformen »Gorm Ekko« i Nordsøen. I kølvandet på branden udarbejdede Maersk Oil en større rapport, hvor man gennemgik procedurerne på platformen, men noget tyder på, at de anstrengelser ikke har båret frugt.

Ved et sikkerhedsmøde, der blev afholdt i december 2016, har flere medarbejdere udtrykt stor bekymring over manglende fremskridt i sikkerheden på platformen, viser et referat, Berlingske Business er i besiddelse af.

I referatet beskriver en medarbejder blandt andet sprinklersystemet som værende i sørgelig forfatning, men Mærsk afviser, at der skulle være sikkerhedsproblemer på platformen.

3
Dansk e-handel vil lave modsvar til Amazon

Dansk Supermarked mener, at giganten Amazon truer nethandel så meget, at det nu vil samle alle webbutikker i Danmark til et samlet modsvar. Det sker ved at omdanne webbutikken Wupti til en samlet markedsplads, hvor alle danske webbutikker kan sælge deres varer fra, skriver Børsen.

»Vi tror på, at vi kan samarbejde og konkurrere på samme tid. Jeg tror ikke, vi har et valg, for Amazon kommer, og så skal de danske webbutikker have et modsvar. Og det håber vi, det her kan blive,« siger Kenneth Nielsen, koncerndirektør for e-handel i Dansk Supermarked.

4
Kasi-Jesper melder Pandora til politiet

Det er vist ingen hemmelighed, at den danske smykkegigant Pandora og Jesper »Kasi« Nielsen ikke er bedste venner. Men nu tager Kasi-Jesper slagsmålet til nye højder, da han vil politianmelde Pandora for bedrageri og mandatsvig, oplyser han til Finans.

»Jeg vil have bagmandspolitiet til at kigge på, om der er foregået uregelmæssigheder i det Pandora-datterselskab, jeg var med til at bygge op gennem en årrække. Det ligner det i mine øjne, at der er sket,« siger Jesper Nielsen.

Baggrunden for politianmeldelsen er, at Kasi-Jesper er utilfreds med, at det selskab, han skulle han earnout-betaling fra, har haft underskud i de seneste fire år. Men efter at earnout-betalingen er opgjort, har Pandora præsenteret et overskud på 336 mio. kr. i 2016.

5
Få kvinder bliver iværksættere

Trods gode vilkår for at starte egen virksomhed vælger langt færre kvinder end mænd at kaste sig ud i et iværksættereventyr. Det skriver Berlingske Business på baggrund af en ny global analyse, hvor Danmark ligger på en international 11. plads blandt 54 lande opgjort ud fra tre parametre.

Samtidig viser tal fra Erhvervsstyrelsen, at kun 29 pct. af nye virksomheder sidste år var startet af kvinder, og den andel er ikke steget siden 2001.

En kvinde, der dog ikke har tøvet længe med at blive selvstændig, er dansk-tyrkiske Nilgün Aydin. Det er gået over al forventning med hendes advokatfirma, og hun forstår ikke, hvorfor der ikke er flere, som bliver selvstændige. Læs den historie her.

Det sker i dag

  • Danmarks Statistik kommer kl. 09.00 med tal på, hvordan salget af ejerboliger gik i januar.
  • Kl. 14.15 vil der være fokus på ADPs beskæftigelsesrapport fra USA for marts.
  • Referat fra møde i den amerikanske centralbank offentliggøres kl. 20.00.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger generelt let positivt onsdag morgen godt hjulpet af de kinesiske investorer, der er tilbage efter en fire dage lang weekend, skriver Ritzau Finans.

Men trods de kinesiske stigninger er den underliggende stemning tilbageholdende, idet investorerne er forsigtige med at påtage sig store positioner før topmødet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den kinesiske præsident, Xi Jinping, der starter torsdag.

  • Nikkei 225 i Tokyo: -0,1 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: -0,2 pct.
  • CSI 300 i Kina: +1,1 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,1 pct.