Nyt fald i ledigheden overrasker økonomer igen og igen

Økonomerne fra landets største banker er måned efter måned blevet overrasket over, hvor lav ledigheden i Danmark kan blive, og juni er ingen undtagelse. Ledigheden faldt uventet til 3,5 pct. fra 3,6 pct.

- Vi må igen understrege, at det er en helt fantastisk udvikling, som understreger den fleksibilitet, der er på det danske arbejdsmarked, hvor vi får tilknyttet flere og flere til arbejdsmarkedet, siger cheføkonom hos Handelsbanken, Jes Asmussen, og tilføjer, at han ikke ser noget i vejen for, at ledigheden på kort sigt kommer under 90.000 personer.

Hos Danske Bank taler analytiker Christian Heinig om en ny milepæl for dansk ledighed, men understreger, at den videre udvikling er ganske usikker.

- Det grundlæggende spørgsmål er, hvorvidt de lediges kvalifikationer passer til de medarbejderprofiler, virksomhederne efterspørger. Indtil videre har fleksibiliteten på arbejdsmarkedet været overraskende god, men om ledigheden kan komme helt ned på 80.000 personer, eller stopper ved 90.000 personer er usikkert, siger Christian Heinig. Chefanalytiker Anders Matzen hos Nordea er også imponeret over juni-tallet. Han frygter dog stadig en overophedning, selv om han som kollegaen hos Danske Bank ser tegn på, at dansk økonomi er på vej ned i gear, så problemet løser sig selv.

- Det er et tungt bevis på, at væksten i dansk økonomi fortsat kræver flere beskæftigede til trods for, at afmatningen på boligmarkedet ventes at medføre en stagnerende aktivitet i boligbyggeriet og en lavere vækst i det private forbrug. Den rekordlave ledighed understreger, at risikoen for en overophedning af økonomien fortsat er til stede, siger Anders Matzen.

RB-Børsen