Nyt fald i ledigheden overrasker økonomer

Arbejdsmarked. Ledigheden i Danmark er nu under 100.000.

Den danske ledighed - eller manglen på samme - kan meget vel overraske endnu mere i de kommende måneder. Det vurderer flere økonomer i forlængelse af ledighedstallene fra Danmarks Statistik for maj.

- Med de nuværende udsigter for dansk økonomi er det meget sandsynligt, at de kommende måneder kommer til at byde på endnu flere rekorder hvad angår ledigheden. Vi tror ikke at vi har nået bunden endnu, skrinver chefanalytiker og afdelingsdirektør i Danske Bank, Steen Bocian.

Og cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, er enig: - Det er en helt fantastisk udvikling, som bestemt understreger den fleksibilitet, som der er på det danske arbejdsmarked, hvor vi får tilknyttet flere og flere til arbejdsmarkedet. Umiddelbart er der intet, der tyder på, at ledigheden ikke skulle kunne komme længere ned på det korte sigt, skriver han.

Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen, tror, at en del af forklaringen skal findes i den megen omtale af manglen på arbejdskraft.

- Virksomhederne simpelthen er bange for ikke at kunne få medarbejderne tilbage, når aktivitetspilen igen peger opad, skriver han og peger på, at det kommer til at betyde ret svage data for produktivitetsudviklingen senere på året.

Steen Bocian begynder dog at se "ret tydelige tegn" på, at ledigheden er nået ned under det strukturelle niveau - blandt andet stigende lønpres i efterhånden alle lønmodtagergrupper. - Det er derfor ikke sikkert, at vi på sigt kan holde ledigheden under 100.000 personer med mindre at der gennemføres yderligere reformer, skriver Danske Banks topøkonom.

Helge Pedersen stemmer i: - Udviklingen på arbejdsmarkedet udgør den største udfordring for dansk økonomi på kort såvel som lang sigt, vurderer Nordeas cheføkonom og peger på at udfordringen består i at øge arbejdsstyrken.

- I den forbindelse er det ekstremt vigtigt, at den økonomiske politik indrettes på at øge incitamenterne til at yde en ekstra indsats - for alle årgange på arbejdsmarkedet. I modsat fald står Danmark overfor en række meget svære år, lyder dommedagsprækenen fra Helge J. Pedersen.

Hos Danske Bank er Steen Bocian ikke manden, der finder grund til at bekymre sig lige med det samme: - Under alle omstændigheder er der ingen grund til at tage de sure miner på en dag som i dag - det er jo helt fantastisk at ledigheden overhovedet er kommet så langt ned - og det afspejler naturligvis en økonomi i topform takket være 25 år med reformorienteret økonomisk politik, skriver Steen Bochian.

Arbejdsløsheden herhjemme faldt med 2400 personer, korrigeret for sæsonudsving og omregnet til fuldtidspersoner. Det betyder, at ledigheden nu er nede på 3,6 pct. af arbejdsstyrken svarende til 99.600 fuld-tidspersoner.

RB-Børsen