Nyt fald i ledigheden

Ledigheden faldt med 200 personer fra juli og til august. Bunden for ledigheden er ved at være nået, mener flere økonomer

Arbejdsløsheden tager endnu et lille dyk nedad. Fra juli til august faldt ledigheden med 200 personer, korrigeret for sæsonudsving og omregnet til fuldtidspersoner. Ledigheden er nu nede på 122.100 fuldtidspersoner, skriver Danmarks Statistik. Det svarer til en arbejdsløshed på 4,4 pct. - uændret fra juli.

- Ledigheden har været jævnt faldende siden december 2003, hvor den toppede med 185.800. Ledigheden er således faldet med 63.700 eller 34 pct. I gennemsnit er ledigheden faldet med 2000 hver måned siden udgangen af 2003, skriver statistikkerne.

Seniorøkonom i Jyske Bank, Peter Skøttegaard Øemig, mener, at den stadigt faldende ledighed er tegn på, at arbejdsmarkedet er meget fleksibelt. Men grænsen er dog ved at være nået.

- Fleksibiliteten rækker kun til et vist punkt. Og dette punkt er vi ved at nærme os. Presset på arbejdsmarkedet er efterhånden betragteligt, og virksomhederne skal lede længere og længere efter den arbejdskraft, der matcher deres behov. Det skærpede pres burde være en politisk øjenåbner, men det er det øjensynligt ikke, siger Peter Skøttegaard Øemig.

Senioranalytiker i Nordea Ander Matzen fremhæver, at det begrænsede fald i ledigheden kan skyldes, at antallet af ledige kontanthjælpsmodtagere i Københavns Kommune er steget fra 1600 personer til 3000 i august.

- Når det er sagt, viser tallene dog også, at ledighedsfaldet nu ser ud til flade ud. Det ligger helt i tråd med vores forventninger, da det vil være svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft til mange af de stillinger, som bliver skabt for øjeblikket. På den anden side er der ikke mange af økonomernes sædvanlige tommelfingerregler, der gælder ved så lave ledighedsniveauer, og vi kan ikke udelukke at ledigheden bliver en anelse lavere fremover, siger Anders Matzen.