Nyt dyk i danskernes inflation – »en vanvittig stor lettelse«

Inflationen faldt for anden måned i træk i december. Men ikke alt er ren idyl, for der er stadig mange butikker i detailhandlen, som regner med at hæve priserne.

Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug, fremhæver Arbejdernes Landsbank. Derfor kan danskerne også glæde sig over, at inflationen i december faldt en smule til 8,7 procent. Måneden før var den på 8,9 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes store plageånd i form af inflationen er på vej ned. I december steg priserne med 8,7 procent i forhold til samme måned året før. Det er en lidt mindre stigning end i november.

Det er anden måned i træk, at forbrugerprisindekset dykker. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I november faldt inflationen til 8,9 procent efter at have været på 10,1 procent måneden før.

Faldet i inflationen i december skyldes især lavere priser på elektricitet, benzin, diesel og fødevarer.

Økonomernes kommentarer er også meget positive.

»Det er en vanvittig stor lettelse at se inflationen falde igen. Danskerne har stået over for den højeste inflation i 40 år, og det har allerede gravet dybt i danskernes pengepunge,« skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere. Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kroner dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug,« hedder det videre.

Der er dog også lige et forbehold. For inflationen fraregnet energi og ikke forarbejdede fødevarer steg fra seks procent i november og til 6,6 procent i december. Det er kerneinflationen.

»Det er tegn på, at det underliggende inflationspres stadig er til stede. Vi kan da også se, at der stadig er prisstigninger på vej igennem systemet. For eksempel forventer knap hver anden butik i detailhandlen at hæve deres priser inden for de næste tre måneder,« skriver cheføkonom hos Lederne Niklas Praefke.

Den store risiko i år

Den kraftigt stigende inflation har gjort, at danskernes humør og forbrugertilliden er kommet hel ned i kulkælderen og er blevet rekordlav. Det er et dårligt varsel for privatforbruget.

Det seneste fald i inflationen kan give en lille hjælp i den sammenhæng. Inflationen er stadig meget høj, og økonomerne tror på, at den kommer endnu længere ned i løbet af i år.

Alle håber på den måde på, at den skyhøje inflation tilbage i oktober sidste år ender med at blive toppen for inflationen. Men der er også en risiko, og det er først og fremmest, hvordan det går med energipriserne.

»Det kan  blive en besværlig tur ned mod mere normale niveauer. Det viser dagens meget pauvre fald med al tydelighed. Det kaster også usikkerhed ud over forhandlingslokalerne, hvor arbejdsmarkedets parter lige nu sidder og forhandler om en ny overenskomst,« skriver cheføkonom fra Sydbank Søren Kristensen i en kommentar.

»Her er inflationen et uhyre vigtigt parameter, og omvendt så kan lønstigningerne også være afgørende for, hvor inflationen lander i 2023 og 2024,« hedder det videre.

Han fremhæver, at Sydbank vurderer, at 2023 bliver et år med relativt høj inflation og store lønstigninger i et historisk perspektiv, men vi vil snart bevæge os mod en lavere inflation.

»Det skal vi håbe på, for både forbrugernes og økonomiens skyld,« skriver Søren Kristensen.