Nyrup: Kapitalfonde truer velfærden

Kapitalfondenes adfærd vækker bekymring af flere grunde, mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Poul Nyrup Rasmussen efterlyder et nyt lovgrundlag for kapitalfondes åbenhed. Arkivfoto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I min bog ”I grådighedens tid - kapitalfonde og kasinoøkonomi” bliver der kastet lys over en del af den branche, som ellers helst opererer i det skjulte. Det fremgår, hvordan de pengestærke kapitalfonde i stigende grad opkøber gode, sunde virksomheder for derefter at tømme dem for værdier.

Ofte - som det blandt andet var tilfældet med TDC - kommer kapitalfondene kun med en mindre del af købssummen og finansierer så resten af opkøbet ved at gældssætte virksomheden til op over begge ører. Den fantasifulde metode betyder i sidste ende, at konkurrenceevnen bliver alvorligt svækket på grund af rentebyrden og manglende langsigtede investeringer.

I kølvandet på disse opkøb hører vi igen og igen om massefyringer og skyhøje honorarer til fondsledelserne. Penge, som i stedet burde komme lønmodtagerne til gode.

Det skader også lønmodtagerne og den sociale sammenhængskraft, at fondene ofte kryber i skattely på eksempelvis Cayman Islands eller i Luxembourg. For at dæmme op for denne udhuling af vores velfærdssamfund, skal der lovgivning til.

Derfor kæmper vi, De Europæiske Socialdemokrater, for, at kapitalfondene for fremtiden bliver reguleret ud fra samme krav om åbenhed som alle andre aktører på finansmarkederne.

Dette er ikke noget urimeligt krav. Derfor skal den danske regering holdes fast i krav om åbenhed ud fra den europapolitik, som Socialdemokraterne har fået den overbevist om.

Deltag også i debattenNye herremænd eller nye muligheder?