Nykredit: Vækst i alle regioner er gode nyheder

For første gang siden 2006 var der sidste år økonomisk vækst i alle landets regioner, viser dagens tal fra Danmarks Statistik, og det kandiderer til at være årets bedste økonomiske nyhed.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Det er stadig region hovedstaden, som leder opsvinget an med en vækst 1,2 pct. Midtjylland ligger som nærmest opfølger med en BNP-vækst i 2014 på 0,8 pct.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer seniorøkonom Tore Stramer fra Nykredit.

- En del af forklaringen er formentligt, at særligt den konjunkturfølsomme industri, der er rigt præsenteret i yderområderne har oplevet fremgang i løbet af 2014. Dertil kommer, at privatforbruget har vist moderat fremgang igennem 2014, hvilket også gavner områderne uden for de store byer, skriver Tore Stramer i en kommentar.

Han påpeger, at også boligpriserne stiger i et flertal af landets 98 kommuner.

Det er stadig region hovedstaden, som leder opsvinget an med en vækst 1,2 pct. Midtjylland ligger som nærmest opfølger med en BNP-vækst i 2014 på 0,8 pct.

- Forklaringen er her, at væksten over de seneste år særligt har fundet sted inden for servicesektoren, hvor hovedstaden er stærkt repræsenteret, vurderer Tore Stramer.

Til næste år bliver det formentlig også hovedstaden og de andre større byer, som vækster mest, fordi disse nyder godt af en fortsat positiv befolkningstilvækst, mens der fortsat sker fraflytning fra yderområderne. Samtidig vil servicesektoren fortsætte sit opsving, vurderer Tore Stramer.

Men der er også godt nyt til de andre regioner.

- Der er således udsigt til, at opsvinget igen tager fart i 2016, hvor særligt privatforbruget kommer til at drive fremgangen. Dertil kommer, at der ligeledes er udsigt til fortsat vækst i særligt Tyskland. Det gavner industrien i yderområderne af Jylland og Fyn, der afsætter mange af deres produkter i netop Tyskland, lyder det fra seniorøkonomen.

Samlet set steg væksten i 2014 0,8 pct.