Nykredit skaber drømmescenarium

Danmark er for lille til kommuner. Sådan lyder den kontroversielle melding fra landets største realkreditinstitut, Nykredit, der har skabt et 'drømmescenarium' for Danmark i 2016 - med kun seks super-kommuner. Tjek hvilke.

Bente Overgaard - vicedirektør i Nykredit. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Set med erhvervslivets briller er kommunalreformens 98 nye kommuner alt for mange. Det påpeger Nykredit i en ny rapport, hvor finanskoncernen lægger op til en inddeling af Danmark i seks superkommuner.

"Den gamle kommunalreform holdt i 36 år - det kommer den nye reform ikke til," vurderer vicedirektør i Nykredit Erhverv, Bente Overgaard, til Business.dk.

Nykredit har taget erhvervslivets briller på og skabt et 'drømmescenarium' for Danmark i 2016. Konkret foreslår koncernen følgende seks superkommuner:

"Hovedstaden", "Fehmern Nord", "Stor Odense", "Den østjyske million-by", "Danmark Vest" og "Oslo Syd".

Og så skal landspolitikerne overveje at lægge centraliserede beslutninger ud til de nye kommuner.

Følsomme emner

Som eksempel berører Nykredit to meget følsomme emner, nemlig kvadratmeterstørrelse på butikker og omdannelse af helårsboliger til sommerhuse.

"Boligpolitikken er det væsentligste erhvervspolitiske redskab. Og der er meget regelregulering i dansk boligpolitik, der sætter rammer for, hvad man må og ikke må. I dag er området centralt styret med mange regler, men spørgsmålet i et 10-15 årigt perspektiv er, om man skulle se det i et andet mønster," siger Bente Overgaard, der understreger at Nykredits udmeldinger i dag ikke skal opfattes som 'politiske holdninger' - det er op til politikerne.

"Vi stiller bare skarpt på de udfordringer, vi står over for her i landet," som hun siger.

Men konkrete eksempler på erhvervspolitiske udfordringer vil Bente Overgaard godt pege på - f.eks. omdannelse af helårsboliger til sommerhuse i Danmarks udkantsområder.

Presset på erhvervsaktiviteten

"Ligger man f.eks. i trekantsområdet eller i hovedstaden, skal man nok kunne fastholde en stærk økonomi og bosætning. Men der er områder i Danmark, som er presset på erhvervsaktiviteten. Og der er ingen tvivl om, at bolig- og planområdet har bånd, der overhovedet ikke er berørt i kommunalreformen," påpeger vicedirektøren.

Ved at opdele Danmark i seks superkommuner opnår man derfor ifølge Nykredit en størrelse, så flere væsentlige beslutninger kan blive taget i den enkelte kommune.

"Er det befolkningsflertallet, som bor i de østjyske og sjællandske områder, som skal beslutte, om kommunerne på f.eks. vestkystområdet har lyst til at udvikle deres turisme? Kunne man ikke forestille sig, at man skulle lægge flere beslutninger ud til større kommuner? Man kunne godt stille det spørgsmål, om man ikke skulle se på omdannelse til sommerhuse som en mulighed i de områder - f.eks. i det nord- og vestjyske - hvor folk flytter fra deres huse," siger Bente Overgaard.

Klik på linket til højre og se Nykredits 'alternative danmarkskort' - fra rapporten ''Erhvervsliv og erhvervspolitik i de nye kommuner 2006-2016'.