Nykredit-oprør smuldrer – men kampen fortsætter

Tre centrale bestyrelsesmedlemmer har trukket sig fra den Nykredit-kritiske forening Fair Bidragssats. Men kampen for billigere boliglån er langtfra slut, lyder det.

Utilfredse kunder har givet deres mening om Nykredits markante forhøjelse af bidragssatserne til kende ved flere møder. Oprørsbevægelsen er blevet stækket, men effekten af den negative omtale viser sig muligvis senere. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprøret mod Nykredits massive prisforhøjelser ser ud til at have lidt et alvorligt nederlag.

Onsdag kom det frem, at tre ud af i alt syv bestyrelsesmedlemmer har trukket sig fra den Nykredit-kritiske forening Fair Bidragssats, som blev stiftet efter den massive kundestorm over realkreditkæmpens prisforhøjelser på boliglån.

Intern uenighed førte til, at dele af bestyrelsen i Fair Bidragssats ønskede at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling med det formål at konstituere en ny bestyrelse.

Men den beslutning har der ikke kunnet mønstres flertal for, og derfor har foreningens medstifter, formand og kommunikationsansvarlige valgt at trække sig.

Medstifter og nuværende bestyrelsesmedlem Chresten Ibsen kalder de tre bestyrelsesmedlemmers farvel for en »voldsom amputation«.

»Det er selvfølgelig rigtig trist, men det er ikke nemt at samarbejde med nogen, der ikke vil samarbejde. Det vigtigste er stadigvæk at arbejde mod målet, som er at få Nykredit til at rulle deres bidragssatser tilbage. Det er et rollercoasterride, og det er ikke slut endnu,« siger Chresten Ibsen.

»Det kan godt være, at Nykredit synes, at de fortjener en ekstra sukkerknald i kaffen i aften, men vi har stadigvæk det samme mål. Vi har formået at lave ridser i Nykredits lak, men der står stadigvæk en bunke af utilfredse kunder og venter på, at vi fortsætter kampen,« tilføjer han.

Medstifter og nu tidligere bestyrelsesmedlem Anders Sandbjerg Larsen kalder balladen »dybt ærgerlig«.

»Men jeg kan love dig for, at jeg fortsætter kampen mod Nykredit,« siger Anders Sandbjerg Larsen, der håber på at blive valgt ind i Foreningen Nykredits 104 mand store repræsentantskab, når der næste gang afholdes valg i 2018.

»Jeg har lovet Jens Vesterbæk og Bo Christensen fra Consum (en forening der kæmper for bedre medlemsdemokrati i Foreningen Nykredit, red.), at jeg stiller op til Nykredits repræsentantskabsvalg, når der skal stemmes i min kreds i Vestjylland. Det bliver forhåbentligt en af vejene til mere indflydelse,« siger Anders Sandbjerg Larsen.

Den voldsomme kundestorm mod Nykredit rejste sig i februar, efter at realkreditkoncernen hævede de såkaldte bidragssatser, som er løbende gebyrer på boliglån, markant.

Balladen har tydeligt vist sig i et voldsomt image-dyk for Danmarks største boligudlåner, mens det endnu er uklart, hvor mange af de utilfredse kunder der reelt har forladt Nykredit-koncernen. For nylig fortalte Nykredit-ejede Totalkredit, at de forventede at miste boliglån for 15-20 milliarder kroner alene til Jyske Bank i den kommende tid.

Er stormen drevet over?

Balladen i foreningen sætter et stort spørgsmålstegn ved, om kundestormen mod Nykredit er ovre, og sår tvivl, om balladen reelt kommer til at ændre det store på markedet for boliglån i Danmark.

Da Danske Bank havnede i en voldsom kundestorm efter den fejlslagne kampagne New Normal i 2012 og 2013, forlod tusindvis af kunder storbanken, men Jonathan Wichmann, medstifter af bureauet Wichmann/Schmidt, sætter spørgsmålstegn ved, om noget lignende vil ske for Nykredit:

»Den reelle effekt på forretningen skal man lede meget langt efter i de fleste shitstorm-sager, jeg har set. Selv om der sidste år var en stor kritik af Bilkas rolle i en sag, hvor en ung mand følte sig tvunget til at skrive under på en opsigelse, tror jeg ikke, at folk køber mindre i Bilka, end de gjorde for et år siden. Det bliver spændende at se på afstand, om den negative omtale har effekt på Nykredit, men historiske data viser, at det ikke påvirker bundlinjen negativt. Der er tendens til, at man overreagerer,« siger Jonathan Wichmann.

Effekt på længere sigt

Den udmelding er dog at undervurdere effekten af foreningen Fair Bidragssats arbejde, mener Anders Sandbjerg Larsen.

»Nykredit vil naturligvis ikke kunne mærke det med det samme, men når folk skal refinansiere deres lån om to til tre år, kommer Nykredit virkelig til at mærke det på bundlinjen,« mener Anders Sandbjerg Larsen.

Nykredit er indtil videre det eneste danske realkreditinstitut, som i år har valgt at hæve priserne, som er et særdeles ømtåleligt emne for de store finansielle koncerner herhjemme. Mens Danske Banks topchef, Thomas Borgen, har afvist at kommentere, om banken har planer om at hæve bidragssatser for realkreditlån, skabte Nordea i sidste uge forvirring om deres linje i sagen med modstridende udtalelser fra to topdirektører.