Nykredit låner til landbruget trods svært år

Offensiv. Realkreditkæmpens regnskab for 2014 var alt andet end prangende. Alligevel vil Michael Rasmussen trodse landbrugets krise og give banklån til yngre og dygtige landmænd.

Koncernchef i Nyrkedit Michael Rasmussen. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

petj@berlingske.dk

og Lars Erik Skovgaard

les@berlingske.dk

Nykredit vil låne mere ud til et af Danmarks mest udsatte erhverv, landbruget. Det sker på trods af, at 2014 var fyldt med pinefulde ekstra tab for landets største realkreditaktør. Overskuddet endte nemlig på 666 mio. kr. eller lige omkring en tredjedel af året før. Baggrunden er Nykredits ekstraordinært store tab på renteswaps på 3,4 mia. kr.

Også landbruget kostede en halv milliard kroner i nedskrivninger for Nykredit. Alligevel lancerer Nykredit-direktør Michael Rasmussen noget overraskende netop en udlånsoffensiv over for de trængte landmænd, som lider under stærkt faldende priser på særligt mælk og svinekød, hvad der har slået bunden ud af det store eksport- erhvervs indtjening. Alligevel tror Nykredit på det trængte erhverv:

»Vi føler et ansvar for at hjælpe dansk landbrug gennem det her. Vi har kompetencerne, og vi vil gerne stille vores bank til rådighed for de unge, dygtige landmænd, som skal være bannerførere i den konsolidering med færre landbrug, vi står overfor.«

Michael Rasmussen konstaterer, at Nykredit er landets største långiver til landbruget med ca. 1/3 af alle lån. Alligevel er han klar til at øge udlånene og risikoen. For han tror, at landbrugets krise er forbigående.

»På længere sigt stiger verdens behov for fødevarer. De priser skal nok komme op igen, I mellemtiden vil vi gerne støtte op om landbruget.«