Nykredit: Ingen plads til vækstpakker

På trods af, at regeringen torsdag har øget sin vækstprognose for 2013 er der ikke plads til finanspolitiske vækstpakker i hverken 2014 eller 2015, vurderer Nykredit.

Foto: Torben Christensen

Regeringen har torsdag øget sin vækstprognose for 2013 til 0,4 pct. fra 0,2 pct. mens 2014 og 2015 ventes at byde på en vækst på 1,6 og 1,9 pct. Samtidig er det forventede underskud i 2013 og 2014 mindsket, hvilket dog kan tilskrives teknikaliteter, der har fremskyndet skatteindbetalinger.

Det vurderer Nykredit Markets chefanalytiker Tore Stramer.

- Regeringen har derfor heller ikke lavet store justeringer i deres skøn for det strukturelle underskud og forventer et underskud, skriver Tore Stramer.

Det strukturelle underskud ses lande på 0,2 pct. i 2013 og 0,5 pct. i 2014 og 2015. Det er der største strukturelle underskud, som er tilladt.

- Der er altså ikke inden for rammerne af budgetloven mulighed for at understøtte økonomien yderligere via nye vækstpakker i 2014 og 2015, vurderer cheføkonomen.

Han ser det dog som positivt, at regeringen nu fuldt ud udnytter råderummet via finanspolitikken, da opsvinget i den danske økonomi er trægt og har brug for al den hjælp, det kan få.

- Finanspolitikken understøtter således også det begyndende stemningsskifte, der er ved at indfinde sig i dansk økonomi. Det er positivt - men finanspolitikken kan ikke gøre det alene. Vi er afhængige af, at det for alvor begynder at gå bedre på vores største eksportmarkeder, før vi kan sætte næsen op efter et nyt opsving i dansk økonomi, afslutter Tore Stramer.

Ritzau/Finans