Nykredit-ejer afviser undersøgelse af børsnoteringen: »Det viser, at der er noget, de prøver at dække over«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Nykredit repræsentantskabsmøde i Kolding tirsdag d. 8 marts 2016. Nina Smith fra Nykredits bestyrelse taler med utilfredse kunder ved ankomsten i Kolding. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Artiklen er opdateret med Nykredits kommentar.

Godmorgen

Du er i færd med at læse ugens sidste overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder. Vi kommer forbi DONG, Nykredit og Lego, men lægger ud med historien om, at en SAS-partner tilbyder løn- og arbejdsvilkår, der ifølge flere piloter er direkte chokerende.

SAS-partners løntilbud til piloter: 13.000 kr.

13.000-20.000 kroner om måneden, ingen pension og ingen løn under sygdom. Det er forholdene som nyuddannede piloter bliver tilbudt af PAS Aviation, der rekrutterer piloter til SAS-ruter for flyselskabets underleverandør, estiske Regional Jet Oü.

Berlingske har talt med flere piloter, som dog ikke ønsker at stå frem med navn. Og selv om flere piloter netop kalder det en formildende omstændighed, at FPU og PAS Aviation forhandler om en overenskomst for piloterne, så er raseriet over udspillet i de midlertidige kontrakter til at tage at føle på.

»Jeg bliver sindssygt provokeret af det. De forhold, som der spilles ud med, er horrible. Det er et principielt spørgsmål for mig, og for mig viser det, at SAS er ligeglade,« siger en ­pilot til Berlingske.

Læs mere her.

Finansministeriet klar til at lære af DONG-brøler

Gang på gang har embedsfolk i Finansministeriet glemt at notere fra de mange møder, som førte til salget af DONG. Det er sket i en sådan grad, at Rigsrevisionen kom med en hård kritik af ministeriet, der erkender, at der burde være bedre dokumentation.

»Finansministeriet tager Rigsrevisionens kritikpunkter til efterretning. Det er selvfølgelig ikke godt nok, at der i forbindelse med kapitaludvidelsen er forhold, som Finansministeriet burde have dokumenteret bedre,« skriver ministeriet i en mail til Berlingske.

Læs mere her.

Nykredit-ejer afviser at undersøge kundernes pris for børsnoteringen

Et medlem af Nykredits repræsentantskab har bedt om at få en uvildig undersøgelse af, hvad en kommende børsnotering kommer til at koste kunderne. Men det afvises af Nykredits ejer, skriver Finans.dk.

»Det viser, at der er noget, de prøver at dække over. Hvis ikke de har noget at skjule, hvorfor er det så et problem at få undersøgt, hvad konsekvensen af børsnoteringen bliver for kunderne? Det hænger ikke sammen,« siger Jens Vesterbæk, der er medlem af Nykredits repræsentantskab til Finans.

Bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet, Lars Krull, forstår dog godt, at bestyrelsen ikke vil have uvildige konsulenter til at undersøge, have den nye kundekrone-model kommer til at betyde.

»Det er en gimmick, man har indført for at få børsnoteringen til at glide ned. Det er en dårlig model, og en undersøgelse vil aldrig vise, at dette er en effektiv måde at levere konkurrencedygtige produkter på til kunderne. Men man skal huske på, at hvor børsnoteringen ikke kan trækkes tilbage, når den er gennemført, så kan modellen med kundekroner laves om,« siger Lars Krull.

Men fredag morgen skriver foreningen bag Nykredit på sin hjemmeside:

»Når bestyrelsen har valgt ikke at anbefale en konsulentundersøgelse nu, så skyldes det især, at den fremtidige model for KundeKroner ikke er klar endnu. Det er noget, Nykredit-koncernen arbejder på«.

Værdien af Lego-brandet buldrer frem

Lego er Danmarks suverænt mest værdifulde brand. Og Lego-brandet buldrer derudaf. Alene det seneste år er værdien af brandet øget med 68 pct. til 7,6 mia. dollar. Det viser en måling af værdien af de 50 stærkeste danske brands.

Brand Finance, som står bag målingen, fortæller, at Lego scorer højt på en række parametre, men fremhæver blandt andet parametre som kendskab, loyalitet, marketinginvestering, medarbejdertilfredshed og virksomhedens omdømme.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder udvikler sig blandet fredag, hvor gårsdagens stærke økonomiske data fra USA virker som modvægt til bekymringerne over den igangværende politiske turbulens omkring USA's præsident, Donald Trump. Det skriver Ritzau Finans.

I Tokyo er gevinster i den tidlige handel blevet vendt til et lille tab. Nikkei 225-indekset falder 0,1 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et marginalt minus.

De kinesiske markeder er blandede. Shanghai Composite falder 0,1pct., mens CSI 300-indekset øger marginalt, og Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong handles 0,3 pct. højere.

Det sker i dag

Der kommer flere nøgletal fredag, blandt andet forbrugertilliden i Eurozonen:

  • kl 8.00: Producentpriser i Tyskland, april
  • kl 9.00: Dansk forbrugertillid, maj
  • kl 15.15: Formand for Federal Reserve i St. Louis, James Bullard, holder tale
  • Kl. 16:00: Forbrugertillid i Eurozonen, maj