Nye tal varsler flere prisstigninger på vej

Producentpriserne fortsætter himmelflugten og ligger betydeligt højere end sidste år.

Flere er allerede begyndt at spare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan danskerne forvente yderligere prisstigninger. Producentpriserne for varer er i maj steget med 37,3 procent i forhold til samme måned sidste år. På månedsbasis er det en stigning på 1,5 procent sammenlignet med april, hvor stigningen allerede var historisk høj.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er 0.1 procent lavere end sidste måned, hvor stigningen var på 37,4 procent sammenlignet med april sidste år.

»Det er så godt som det samme som i april. Det er de højeste prisstigninger i producentpriserne nogensinde målt,« siger Jeppe Juul Bore, cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank.

Til sammenligning var stigningen 10 procent for et år siden.

Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske produktionsvirksomheder sælger til til andre virksomheder. Det kan bruges som indikator for retningen for forbrugerpriserne, fordi de øgede omkostninger bliver sendt videre til køberne.

Samtidig er importprisindekset steget med 22,1 procent i samme periode. Det er 0,5 procentpoint højere end sidste måned. Det er den tredje måned i streg med den største årsstigning siden indeksets start i 2005.

»Det er rent udsagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket,« siger Tore Stramer, cheføkonom ved Dansk Erhverv.

Der er flere faktorer, som har gjort det dyrere for producenter og virksomheder at handle. Både højere energipriser og fødevarer samt problemer i den globale forsyningskæde har haft betydning.

»Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne bliver stadig mere bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, fødevarer, kemiske produkter og energi er braget i vejret over det seneste år,« siger Tore Stramer.

Kan mærkes på forbrugerpriserne

Også forbrugerpriserne er stødt stigende. I maj steg det samlede forbrugerprisindeks med 7,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det er den højeste årsstigning siden maj 1983.

»Det her er noget, som de danske forbrugere også mærker. En del af omkostningspresset bliver i øjeblikket skubbet videre til forbrugerne. Rekordmange virksomheder i detailhandlen og industrien planlægger aktuelt at sætte priserne op. Og det kommer i forlængelse af, at mange allerede har hævet priserne,« siger Jeppe Juul Bore.

Danskere har kunne mærke på pengepungen, at deres penge ikke rækker lige så langt som før. En tredjedel af danskerne er meget eller ekstremt bekymrede for stigende energipriser, mens fire procent slet ikke er bekymrede. Det viser en undersøgelse fra YouGov Denmark.

»Ser vi fremad hen over sommeren, så er der tegn på, at stigningen i virksomhedernes producent- og importpriser forhåbentlig er ved at have toppet. Usikkerheden er dog enorm i øjeblikket, og yderligere prisstigninger kan desværre ikke afvises, som tingene ser ud nu,« siger Tore Stramer.