Nye tal fra USA: Arbejdsløsheden falder hurtigere end forventet

Der blev i august skabt 1,4 millioner nye job uden for landbruget i USA, og arbejdsløsheden faldt fra 10,2 til 8,4 procent. Det viser den seneste amerikanske jobrapport, som blev offentliggjort fredag eftermiddag.

USAs præsident, Donald Trump, kan glæde sig over, at arbejdsløsheden er faldet fra 10,2 procent til 8,4 procent den seneste måned. Der kommer dog til at gå lang tid, før det amerikanske jobmarked er tilbage på niveauet før coronakrisen, vurderer flere økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genoprettelsen af USAs økonomi fortsætter. Det viser den seneste jobrapport fra USA, der populært bliver betegnet som »kongetallet« i amerikansk økonomi.

I august faldt arbejdsløsheden fra 10,2 til 8,4 procent, og uden for landbruget blev der skabt 1,4 millioner job. Det er fjerde måned i træk, at beskæftigelsen stiger.

»Det er isoleret set en god nyhed, og dagens tal er nogle, som man kunne juble over tidligere. Lige nu står vi dog i en yderst speciel situation, og på trods af en solid fremgang i beskæftigelsen i august slår det også en streg under, at det kan tage rigtig lang tid, før beskæftigelsen er tilbage på niveauet fra begyndelsen af året. På den måde er det lidt bekymrende, at tempoet på jobskabelsen aftager,« skriver Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar til de nye tal.

Søren V. Kristensen fremhæver, at en stor del af fremgangen i august skyldes mange ansættelser i forbindelse med folketællingen i USA.

»Beskæftigelsen i den offentlige sektor steg med mere end 300.000 i august. Derudover er USA fortsat ramt af store coronaudbrud, selv om der er kommet bedre styr på smittetrykket i løbet af august. Flere stater er ved at genåbne, og det smitter i særlig grad af på beskæftigelsen i servicesektoren. Vi vurderer dog, at der vil gå lang tid, før vi når tilbage til beskæftigelsesniveauet i februar,« skriver Søren V. Kristensen.

Hos Danske Bank fremhæver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj også, at det amerikanske arbejdsmarked fortsat befinder sig langt fra udgangspunktet.

»Det er gode nyheder, men desværre er beskæftigelsen stadig 11,5 millioner under niveauet fra februar, før coronakrisen ramte USA. Så groft sagt er vi halvvejs tilbage til udgangspunktet. Samlet set er økonomien på vej frem, men den økonomiske aktivitet er stadig ikke tilbage til niveauet før covid-19,« skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Hos Nordea hæfter cheføkonom Helge J. Pedersen sig særligt ved, at arbejdsløsheden er faldet mere end forventet.

»Arbejdsløsheden faldt markant til 8,4 procent fra 10,2 procent i juni. Det var bedre end ventet, men ændrer ikke ved den kendsgerning, at der kan være behov for en ny økonomisk hjælpepakke. Med udgangen af juli bortfaldt den ekstra føderale arbejdsløshedsunderstøttelse på 600 dollar om ugen, og selv om præsident Trump gennem dekret har gennemtrumfet en forlængelse af programmet til et halveret beløb, er der fortsat mange, som ikke har adgang til de ekstra penge,« skriver Helge J. Pedersen.