Nye tal: Feriemilliarder vil skabe 7.000 job

Udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge vil give et solidt skub til den økonomiske aktivitet og på kort sigt skabe 7.000 nye job. Sådan lyder vurderingen i et lovforslag, der er sendt i høring fredag.

Udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge vil medføre »en markant stimulering af privatforbruget«, lyder vurderingen i et lovforslag, der er sendt i høring fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Det vil give en gedigent skub til dansk økonomi, når danskerne får mulighed for at få udbetalt en del af deres indefrosne feriepenge senere på året. Den økonomiske aktivitet vil blive løftet mærkbart, og på kort sigt vil beskæftigelsen blive øget med 7.000 personer.

Sådan lyder vurderingen i et lovforslag, som blev sendt i høring fredag.

Ifølge lovforslaget vil udbetalingen af de indefrosne feriepenge medføre »en markant stimulering af privatforbruget«. Alene i det første år efter udbetalingen skønnes det, at privatforbruget vil blive øget med 16,5 milliarder kroner.

Desuden lyder vurderingen i lovforslaget, at den økonomiske aktivitet i Danmark vil blive øget med omkring 0,5 procent af BNP i det første år efter udbetalingen.

Beregningerne er baseret på en central forudsætning om, at 40 procent af midlerne omsættes til forbrug inden for det første år efter udbetalingen.

Derudover bliver det afgørende, hvor mange danskere der rent faktisk vælger at få udbetalt deres feriepenge. Ifølge lovforslaget har danskerne samlet set mulighed for at få udbetalt omkring 59 milliarder kroner, svarende til 39 milliarder kroner efter skat.

En skattemæssig fordel

Flere danskere vil dog formentlig undlade at få udbetalt deres feriepenge og i stedet lade dem blive forvaltet hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), indtil de går på pension.

Faktisk bliver det i lovforslaget fremhævet, at det for flere vil være en skattemæssig fordel at vente til pensionstidspunktet med at få pengene udbetalt.

»For personer, der er topskatteydere i 2020 med udbetaling af feriemidlerne, og som ikke forventer at blive topskatteydere, når de har forladt arbejdsmarkedet, vil det kunne være en skattemæssig fordel af lade feriemidlerne stå til pensionstidspunktet,« lyder formuleringen i lovforslaget.

Dog bliver det også fremhævet, at det kun er en ganske lille gruppe af danskere, som har denne skattemæssige fordel.

»Fem ud af seks lønmodtagere skønnes at have en indkomst, hvor førtidig udbetaling af tre ugers indefrosne feriepenge i 2020 ikke beskattes med topskat. Desuden forventes en stor del af de skatteydere, der er topskatteydere som erhvervsaktive, også at være topskatteydere, når de er gået på pension,« står der i lovforslaget.

Lovforslaget er et resultat af, at et politisk flertal 15. juni blev enige om at give danskerne mulighed for at få udbetalt tre ud af fem ugers feriepenge, som er blevet indefrosset i forbindelse med overgangen til en nye ferielov. Det skete som led i en aftale om en større »sommerpakke«, der skal sparke gang i dansk økonomi i kølvandet på coronakrisen.

Det fremsatte lovforslag vil blive behandlet i august.

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos, kalder forventningen om de 7000 job »interessant«.

»Udbetalingen har fyldt rigtig meget, og derfor synes jeg, det er rigtig interessant, at de forventer en jobeffekt på cirka 7000 personer.«

»Beskæftigelseseffekten på 7000 er umiddelbart en del. Men tallene fortæller mig også, at det er svært at reducere ledigheden markant via finanspolitisk stimulans.«

»Man skal huske på, at ledigheden er steget med cirka 50.000 personer, så der er grænser for, hvor meget finanspolitisk stimuli kan løse problemet,« siger Mads Lundby Hansen ifølge Ritzau.

Han opfordrer regeringen til også at udbetale de sidste to ugers indefrosne feriepenge, så man ender på alle fem ugers indefrosne feriepenge.

Det vil sende flere tusind ekstra i job, forventer han.

»Jeg vil gerne opfordre Folketinget til at udbetale de sidste to uger. Der vil være en vis beskæftigelseseffekt af at få dem udbetalt, så jeg kan ikke se noget argument for, at man ikke skal udbetale dem. Og mon ikke det er der, man lander?«