Nye tal: Efter Mette Frederiksens pressemøde begyndte danskernes tillid til økonomien at vakle

På et pressemøde 11. marts bebudede statsminister Mette Frederiksen, at det var nødvendigt at lukke store dele af Danmark ned for at mindske spredning af coronavirus. Derefter blev danskernes syn på landets økonomiske situation kraftigt forværret, viser nye tal.

 
Se hele Mette Frederiksens tale på det historiske pressemøde i Statsministeriet 11. marts her. Video: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Mette Frederiksen på et pressemøde 11. marts bebudede, at det var nødvendigt at lukke store dele af Danmark ned for at mindske spredningen af coronavirus, blev danskernes syn på landets økonomiske situation ændret drastisk.

På kort tid faldt tiltroen til fremgang i dansk økonomi kraftigt, og frygten for arbejdsløshed skød i vejret.

Det viser de seneste tal for forbrugertilliden, som belyser befolkningens syn på dens nuværende og fremtidige økonomiske situation.

Fra februar til marts faldt forbrugertillidsindikatoren fra 3,3 til 0,4. Det er det laveste niveau siden 2016, men i virkeligheden er humøret hos forbrugerne nok langt dårligere.

For de seneste tal for forbrugertilliden er baseret på interviews gennemført med et repræsentativt udsnit af befolkningen i perioden 1. til 17. marts. Men helt ekstraordinært har Danmarks Statistik valgt at offentliggøre resultaterne af de svar, som udelukkende er indsamlet efter 12. marts - altså efter Mette Frederiksens skelsættende pressemøde.

Ifølge de tal er forbrugertilliden faldet til minus 6,5 - og ifølge flere økonomer er det nok det mest retvisende billede af den nuværende situation.

Situationen er kun blevet værre

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, er ikke i tvivl om, at statsministerens pressemøde 11. marts markerer »et skred i vurderingen hos mange danske forbrugere.«

»Herefter stod det klart, at covid-19 ville komme til at få store konsekvenser for dansk økonomi og danske arbejdspladser. Et soleklart eksempel på, at netop denne aften ændrede opførslen og forventningerne hos mange forbrugere, kunne ses i de talrige supermarkedskøer, da forbrugerne samme aften gik på rov efter toiletpapir og gær,« siger han.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen mener også, at tallene indsamlet efter 11. marts giver et mere retvisende billede af danskernes humør.

»Da situationen kun er blevet værre efter 17. marts med nye store fald på aktiemarkederne, flere restriktioner for befolkningen og også en tendens til, at renterne i Danmark er begyndt at stige, vælger vi at se tallet for forbrugertilliden på minus 6,5 som værende mere retvisende for den aktuelle stemning blandt forbrugerne,« siger Jes Asmussen, der understreger, at tallet på minus 6,5 er baseret på 17 procent af de samlede besvarelser og derfor mere usikkert.

Største månedlige fald siden 1986

Jes Asmussen påpeger desuden, at der med udgangspunkt i værdien på minus 6,5 er tale om det største månedlige fald i forbrugertilliden siden 1986. Han vurderer dog, at tilliden kan falde yderligere i de kommende måneder.

»Vi frygter for indeværende, at både hastigheden hvormed forbrugertilliden falder, samt hvor langt ned tilliden kan komme, vil overskygge situationen under finanskrisen,« siger cheføkonom Jes Asmussen.

Forbrugertillidsindikatoren fra Danmarks Statistik er baseret på en lang række underkomponenter. Heraf fremgår det, at det især er forbrugernes syn på den økonomiske situation i Danmark om et år, der er falmet.

Samtidig er der også sket en stor stigning i andelen, der forventer, at arbejdsløsheden vil være stigende om et år.