Nye tal: Coronakrisen har banket antallet af nystiftede virksomheder ned på det laveste niveau siden finanskrisen

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev startet 32.611 nye virksomheder i 2020. Det er et fald på 12 procent i forhold til året før og er det laveste antal nystartede virksomheder siden finanskrisen.

Antallet af nystiftede virksomhed faldt sidste år, hvor store del af dansk erhvervsliv var lukket ned. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Der blev sidste år stiftet markant færre virksomheder, end det var tilfældet året før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I alt blev der i 2020 stiftet 32.611 virksomheder. Det svarer til et fald på 12 procent i forhold til året før og er det laveste antal nystartede virksomheder siden finanskrisen.

Det var særligt i marts og april, at mange mistede lysten til at stifte nye virksomheder. Således blev der i denne periode stiftet knap 30 procent færre virksomheder end i den tilsvarende periode året før.

»I forvejen er det en usikker tilværelse at være iværksætter, og usikkerheden er kun blevet større under coronakrisen. I værste fald risikerer vi at miste en hel årgang af iværksættere, der kunne have skabt innovation, vækst og nye arbejdspladser i de kommende år,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Lederne.

»Men,« fortsætter Niklas Praefke, »jeg nærer håb om, at iværksættergnisten ikke er slukket helt, og at iværksætterdrømmene kun er sat midlertidigt på standby. Selv hvis danskerne får modet tilbage på at starte som selvstændige, har coronakrisen været et alvorligt bump på vejen. Krisen og de omvæltninger, vi har oplevet, kan dog også give mulighed for, at nye forretningsideer kan opstå og dermed skabe plads til nye iværksættere.«

»Rødvinsselskaber«

Forud for dagens udgivelse fra Danmarks Statistik har der floreret flere forskellige tal for antallet af nystiftede virksomheder i det forgangne år.

Eksempelvis har tal fra regnskabsvirksomheden Dinero vist, at der i 2020 blev registreret 0,5 procent flere virksomheder end året før, mens en analyse fra Experian har peget på et fald på ni procent.

Niklas Praefke ser dog tallene fra Danmarks Statistik som »væsentligt mere pålidelige«. Det skyldes ikke mindst, at de såkaldte »rødvinsselskaber« er frasorteret i denne opgørelse.

»Navnet hentyder til de selskaber, som startes fredag og lørdag aften, og ofte efter et par gode glas rødvin, som inspirerer til at få et CVR-nummer og oprette et selskab, som for eksempel skal importere vin,« siger Niklas Praefke og fortsætter:

»Desværre ser vi også, at ideen efterfølgende viser sig at være mindre god, når promillernes vovemod er forsvundet. Det fører til, at mange af de virksomheder hurtigt lukkes igen, og de er dermed ikke relevante for at belyse iværksætterlysten i Danmark, men snarere alkoholens positive indflydelse på at få større tro på ens egne evner og ideer.«

Hvis man dykker længere i det nye tal fra Danmarks Statistik, kan man blandt andet se, at der på på trods af det samlede fald i antallet af nystiftede virksomheder faktisk blev stiftet 7,7 procent flere personligt ejede virksomheder, der er kendetegnet ved, at ejeren hæfter personligt for virksomhedens gæld.

»Midt i en coronakrise, hvor mulighederne for succes kan være mindre, kan det virke overraskende, at det er den virksomhedsform, som vinder frem. Svaret skal dog nærmere findes i, at det simpelthen er umuligt for mange at starte et anpartsselskab eller aktieselskab på grund af de høje kapitalkrav. Derfor har vi også foreslået, at kapitalkravet i anpartsselskaber sænkes fra 40.000 til 8.000 kroner, for i sidste ende kan de høje kapitalkrav risikere at afholde nogen fra at starte egen virksomhed,« siger Niklas Praefke.