Nye tal afslører: Her er supermarkedskrigens vindere og tabere

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Discountkæderne vinder frem på bekostning af de store dagligvarekæder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Godmorgen,

Her har du ugens sidste nyhedsoverblik. Og der er flere store historier derude: Mærsk har sluppet kemikalier ud i havet og Lagkagehuset er blevet solgt.

Men først til en historie om, at de store varehuse taber supermarkedskrigen.

1
De store supermarkeder sakker bagud

Supermarkedernes kamp om at vinde de danske kunder er benhård. Og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kategorien af store supermarkeder, som indeholder Kvickly og Føtex er de store tabere for tiden.

De to store dagligvarebutikker er til sammen gået tilbage det seneste år, mens discountkæder som Netto og Rema 1000 er gået frem. Danmarks Statistik har placeret alle dagligvarebutikker i indeks 100 i april 2016. I april 2017 er Føtex og Kvickly gået tilbage til indeks 95, mens både købmænd, døgnkiosker og discountforretningerne er gået frem til indeks 103.

Generelt er salget af fødevarer og andre dagligvarer dykket med 1,6 pct. det seneste år.

Det skriver Dansk Handelsblad.

Hos Føtex siger kommunikationsdirektør Mads Grand, at det ikke er dem, der taber kunder.

»Jeg kan klart afvise, at faldet sker i Føtex, som ligger helt stabilt,« siger han.

2
Mærsk har skyllet 42 ton ikke-godkendte kemikalier i havet

Mærsk mistænkes for at forurene langt mere i Nordsøen, end de har oplyst til myndighederne. Når Mærsk har fjernet svovlbrinte fra gassen i Nordsøen, har selskabet brugt og udledt et kemikalie, der hedder »scavtreat.«

Kemikaliet mistænkes for at indeholde en ingrediens, der er mere miljøskadelig, end Mærsk hidtil har fortalt til de danske myndighederne. Det skriver DR.

Mærsk Oil har hældt i alt 35.106 tons scavtreat i Nordsøen i perioden 2012 til 2016. Heraf mistænkes det miljøskadelige stof BAC 50 at udgøre 42 ton af udledningen.

»Det er problematisk, at Mærsk ikke overholder de regler, man skal. Det er også derfor, vi handler på det,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til DR Nyheder.

Business anbefaler

3
Lagkagehuset solgt for milliardbeløb

I mere end ét år har Lagkagehuset været til salg. Og nu har den hastigt voksende konditorkæde fået en ny ejer. Kapitalfonden Nordic Capital har lagt så mange penge på disken, at den tidligere ejer, den norske kapitalfond FSN Capital, har sagt ja til at sælge. Lagkagehuset vurderes at koste et sted mellem 1,5 og to mia. kroner.

Den nye ejer får skal blandt andet forsøge at gøre Lagkagehuset større i udlandet. Læs mere her.

4
Mærsk må tage imod ordrer på håndskrevne sedler

Man skal tilbage til 1990erne for at finde situationer lignende dem, som de sidste dage har udspillet sig i A.P. Møller - Mærsk. Det omfattende hackerangreb, som ramte Mærsk tirsdag betyder blandt andet, at virksomheden må notere bestillinger i hånden og sende ordrer videre til havnene på almindelige Gmail-konti.

Du kan læse mere om, hvordan Mærsk er sendt 15 år tilbage i tiden hos Berlingske Business.

Mærsk meddelte i går aftes på Twitter, at situationen er forbedret. Mærsk Line kan nu modtage bookinger gennem et alternativt system, og Mærsks havne er ved at være tilbage i omdrejninger. Det er dog svært at tyde, hvor tæt Mærsk er på at være tilbage på 100 procent.

5
Nike slog alle forventninger

Sent i går aftes dansk tid sendte den amerikanske sportstøjgigant Nike regnskab ud. Det endte med et højere overskud end analytikerne troede, mens fremtidsudsigterne ser langt bedre ud end ventet.

Omsætningen beløb sig til 8,68 mia. dollar efter en stigning på 5,3 pct. Salget i Vesteuropa, der er Nikes næststørste marked, steg 4 pct. i fjerde kvartal, mens salget i Kina øgede 11 pct.

Investorerne kvitterede med at sende Nike-aktien op med 7,8 pct. i eftermarkedet. Vi følger udviklingen på Business Live, når Wall Street åbner kl. 15:30.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger i rødt på samtlige børser i regionen fredag morgen.

  • Nikkei 225 i Japan: -1,1 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,9 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -1,4 pct.

  • Indiens BSE Sensex: -0,1 pct.