Nye momskrav er et administrativt cirkus

Skat vil forhindre momssvindel med et nyt regelsæt. Men reglerne rammer for bredt og skaber en administrativ byrde i erhvervslivet, lyder kritikken.

Foto: Katrine Emilie Andersen. Dansk Industri frygter, at Skats nye regler mod momssvindel er for brede og dermed skaber et administrativt cirkus i dansk erhvervsliv.
Læs mere
Fold sammen

Skat vil med en række nye regler komme danske momssvindlere til livs. Den nuværende lovgivning på området er nemlig for slap, mener Skat, men reglerne er så detaljerede, at virksomhederne får svært ved at håndtere dem i praksis. Det skaber et administrativt cirkus stik mod hensigten.

Skats forslag skulle træde i kraft 1. august, men er nu blevet udsat til 1. november, efter forslaget har mødt stærk kritik fra erhvervslivet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag. I dag kan danske virksomheder - hvor kunder fra EU selv henter varen - fritages for moms på en vare, hvis køberen gør det klart, at han tager varen til et andet EU-land.

Men det er ikke længere nok. Fremover bliver kravene langt mere detaljerede. Det kan give enorme administrative byrder, advarer dansk erhvervsliv, som også frygter, at reglerne vil skabe problemer for tusindvis af eksportfirmaer. Og brancheorganisationen Dansk Erhverv har allerede fået flere henvendelser fra bekymrede medlemmer.

I revisionsfirmaet BDO bakker partner og momschef Sten Kristensen op om erhvervslivets kritik. Han kalder reglerne fuldstændig tossede, når politikerne ellers har haft fokus på, at det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark, siger han til Jyllands-Posten.

Også Dansk Industri er nervøse for, at det bliver for kompliceret at handle med danske virksomheder, og at kunderne derfor vil søge mod andre sælgere. DI bifalder dog Skats ambition om at få has på momssvindlerne, men mener, at reglerne rammer for bredt.

Skat har efter et møde med DI lempet kravene og sendt et nyt styresignal i høring. Men lempelserne får ingen reel betydning, mener Sten Kristensen, som i Jyllands-Posten kalder det spil for galleriet.

Skatteordfører i Liberal Alliance, Ole Birk Olesen vil nu tage sagen op med skatteministeren. Han ønsker svar på, om problemet med momssvindel virkelig er så stort, at Skats regelændringer er nødvendige. Skat afviser da heller ikke, at der måske skal foretages flere ændringer, når Skat i slutningen af august får svar på det nye styresignal.