Nye lønregler skaber kaos i virksomheder

Travlt. Nye regler om lønudbetaling giver stor travlhed i virksomhedernes lønadministration. Virksomhederne kæmper langt ind i januar med de nye regler.

I det nye år skal medarbejderne i tusindvis af virksomheder vælge mellem at holde fri i fem fastlagte dage i 2008 eller få pengene indsat på en konto. På den måde kan de spare op til pension eller til senere fridage i løbet af året. Men mange af virksomhederne har haft så travlt med de nye regler inden jul, at de vil komme til at bakse med lønadministrationen i løbet af januar. Det kan man mærke hos flere udbydere af lønsystemer.

Multidata, der repræsenterer halvdelen af landets lønmodtagere har udvidet åbningstid og sat ekstra bemanding på til at hjælpe de mange frustrede virksomheder, der ringer. Også virksomheden Lessor mærker travlheden. » Virksomhederne står med en kæmpe adminsitrativ opgave lige nu. Mange har allerede taget sig af reglerne om e-indkomst, mens fritvalgsordningen stadig er et uløst problem for mange. Derfor har vi oprettet en hotline, hvor vores kunder kan få vejledning, og det vil skabe stor kaos i hele januar. Allerede nu kan vi mærke, at virksomhederne er frustrerede, siger Thomas Dahl Christensen, regnskabschef i Lessor. Udover fritvalgsordningen træder også reglerne om e-indkomst i kraft til januar. Det betyder, at virksomheden hver måned skal indberette alle de oplysninger, der før kun var angivet på årsberetninger til et centralt register i SKAT. Derfor skal deres lønsystemer understøtte et format, der skal godkendes af SKAT.

Haft travlt siden foråret Fritvalgskontoen blev vedtaget i overenskomsterne sidste forår, og siden da har virksomhederne arbejdet på at få omlagt deres lønadministration. Det har man kunnet mærke hos Dansk Industri.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra virksomheder, som er i tvivl om alt lige fra beregning af feriepenge til hvordan man skal informere medarbejderne. Nogle har været ude i god tid og har styr på det, men der er mange bogholdere, som har meget travlt lige nu, siger Steen Nikolajsen, fagleder hos Dansk Industri.