Nye lønhop kan bremse jobopsving

De danske lønninger er steget mere end i udlandet, og det skader konkurrenceevnen og kan ende med at slå jobopsvinget i stykker, advarer flere danske økonomer.

»Vi begynder at se en situation, hvor der er mangel på arbejdskraft. Konsekvensen er, at lønningerne stiger,« siger cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen. Hans cheføkonom-kollega i Dansk Metal, Thomas Søby, kaster bolden over til virksomhederne: »Hvis de havde taget flere lærlinge ind, ville de ikke mangle arbejdskraft og være nødt til at sætte lønnen op.« Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lidt af en jobfest på det danske arbejdsmarked, og den er ved at udvikle sig til en lønfest. Men det er en farlig udvikling og en fest med tømmermænd, for de danske lønninger er gennem længere tid steget mere end i udlandet.

Det skader de danske eksportvirksomheders konkurrenceevne og kan ende med at slå jobopsvinget i stykker. Sådan lyder advarslen fra en række danske økonomer.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening, som mandag offentliggør deres internationale lønstatistik. Heri kan man se, at de danske lønninger i 2. kvartal i år steg med 2,2 pct. i forhold til samme tidspunkt året før. Det er ikke nogen voldsom stigning, men i udlandet steg lønningerne kun med 1,8 pct.

Det er tredje kvartal i træk, at de danske lønninger voksede mere end i udlandet og Dansk Arbejdsgiverforening, DA, mener ikke længere, at der kan være tale om tilfældige udsving.

Ny dagsorden

DA frygter tværtimod, at vi er kommet ind i en ny dagsorden efter en række år, hvor lønnen herhjemme voksede en del mindre end i udlandet.

I sig selv er det ikke noget problem, men hvis produktiviteten ikke vokser tilsvarende, kommer det til at gøre ondt.

»Efter en årrække, hvor konkurrence­evnen er blevet bedre, går det nu den anden vej igen. Det er et tegn på, at det nuværende jobopsving ikke kan vare for evigt,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen, der fremhæver, at når væksten er så svag, samtidig med at beskæftigelsen, stiger skyldes det den årlige udvikling i produktiviteten.

»Man kan måske godt være utilfreds med den økonomiske vækst i Danmark for tiden, men faktisk vil det være nødvendigt at dæmpe væksten i en ikke alt for fjern fremtid, for vi kan ikke i længden have stigende beskæftigelse. Dårligere konkurrenceevne er en af de måder, opsving bremser sig selv på,« siger Las Olsen og får opbakning fra cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

»Den udvikling er helt klart også noget, vi har bemærket. Danmark har haft et arbejdsmarked, der udviklede sig, selv om væksten var lav. Nu begynder vi at se en situation, hvor der er mangel på arbejdskraft. Konsekvensen er, at lønningerne stiger,« siger han.

Han peger på en væsenlig årsag; Danske virksomheder ansætter flere folk i stedet for at investerere i nye maskiner, der kan optimere produktionen.

Faresignal

Erhvervslivet er dybt bekymret for udviklingen. Dansk Industri, DI, kalder den »et alvorligt faresignal«.

»Danmark har hidtil været i stand til at høste fordele ved, at vi har haft lavere lønudvikling end resten af europa. Det har medført, at vores beskæftigelse er steget. Det risikerer at forsvinde nu, hvis vi ødelægger vores konkurrenceevne,« siger underdirektør i DI Steen Nielsen.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er enig og tilføjer, at hvis man skal se lønudviklingen i lyset af regeringens vækstplan, der blev fremlagt i sidste uge, er der initiativer i den, der kan være med til at øge arbejdsudbuddet.

»Det kan vi kun håbe, at regeringen får succes med, men vi så gerne, at deres initiativer havde været mere vidtgående. F.eks. en endnu højere pensionsalder samtidig med, at forskelsbeløbet på at være kontanthjælpsmodtager og at være i arbejde blev endnu større,« siger Dansk Erhvervs arbejdsmarkedspolitiske chef, Peter Halkjær.

Fortrøstningsfuld

Anderledes fortrøstningsfuld er Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd, AE.

Cheføkonom i AE Erik Bjørnsted frygter ikke, at lønudviklingen er ved at løbe løbsk og heller ikke, at Danmark er på vej til at få udbredte flaskehalse, men han peger på, at uddannelse er løsningen på eventuelle falskehalse.

»Det er der desværre ikke nok fokus på 2025-planen,« siger Erik Bjørnsted.

Dansk Metal er enig. Cheføkonom Thomas Søby kaster desuden bolden over til virksomhederne:

»Hvis de havde taget flere lærlinge ind og uddannet den kommende arbejdsstyrke, ville de ikke mangle arbejdskraft og være nødt til at sætte lønnen op.«

Ligesom AE ser lønmodtagernes paraplyorganisation, LO, helt køligt på analysen og maner til besindighed.

»Lønstigningen skal holdes op imod, at Danmark i en lang periode har haft lavere lønfremgang end i udlandet samtidig med en højere fremgang i produktiviteten. Vi har forbedret vores konkurrenceevne ganske markant. Det medfører, at vores produkter bliver afsat, og vi kan ansætte i de danske virksomheder,« siger cheføkonom i LO Allan Lyngsø Madsen.

Kommer det ikke til at skade konkurrenceevnen, når lønninger stiger, mens produktiviteten falder?

»Når man zoomer ind på det sidste års tid, har vi haft begrænset produktivitetesfremgang, men vi forventer, at produktivitetsvæksten stiger. Vi har været ramt af bl.a. Brexit, der skaber usikkerhed. Men når vi kommer ud af det globale lavvande, så følger den danske produktivitet med.«

Skal vi så at sige bare »læne os tilbage« og afvente, at produktivitet og vækst kommer i fremgang på globalt plan?

»Det er den ene del. Derudover er tre kvartaler i træk med en meget lille forskel i positiv retning i lønudviklingen. Det er tidligt at råbe »ulven kommer«. Det er en fejlslutning.«