Nye leasingregler strammer kreditskruen

Gæld. Med ét kan kommende regnskabsstandarder få gældsposterne i de flere danske virksomheder til at stige dramatisk, og det kan svække deres muligheder for kredit og lån. Banker maner dog til ro.

Trods dommedagsprofetier for selskabet skræmmer de nye regnskabsregler vedrørende pensions- og leasingforpligtelser ikke SAS’ viceadministrerende direktør John Dueholm, der betegner reglerne som et fornuftigt tiltag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række danske virksomheder kan se frem til, at deres gældposter vil eksplodere i fremtiden fra den ene dag til den anden, selv om deres økonomiske forhold ikke har rykket sig en tomme. Og de voksende gældsposter vil især for virksomheder i rederi- og shippingbranchen skabe udfordringer i forhold til deres deres kredit- og låneværdighed i bankerne, frygter eksperter, interesseorganisationer og virksomheder.

Årsagen er en ny, kommende regnskabsstandard, der betyder, at fremtidige udgifter til operationelle leasingforpliftelser – som for eksempel leje af ejendomme eller skibe til den daglige drift – modsat i dag skal indskrives i virksomhedernes balance som en gældspost. Og det betyder dramatiske stigninger på gældsposterne for særligt den danske rederi- og luftfartssektor, der netop er flittige brugere af leasede skibe og fly. For eksempel vil gælden i rederiet Norden fra den ene dag til den anden stige fra ingenting til næsten to milliarder dollar med de nye regler. En øget gæld svækker virksomhedernes soliditet, og det kan gøre det sværere for virksomhederne at låne penge i bankerne.

»For visse selskaber vil deres gældsposter komme til at se meget anderledes ud, og det ændrer vigtige nøgletal, som ligger til grund for aftaler med bankerne. Særligt hårdt ramt bliver selskabernes soliditet, der er det vigtigste nøgletal,« siger Kim Köhler, leder af regnskabsfaglig afdeling i Ernst & Young.

Banker kan smække kassen i

I Danmarks Rederiforening er man kritisk over for de nye regler, som foreningen både kalder »misvisende« og »administrativ dyr«.

»Det er klart, at de nye regler kan have nogle konsekvenser for de finansieringsaftaler, rederier har med bankerne. I rederiernes kredit-aftaler med bankerne har man en lang række lånebetingelser i forhold til nøgletallene, som vil ændre sig radikalt,« siger Dorte Rolff, afdelingschef i juridisk afdeling i rederiforeningen, der desuden karakteriserer leasing som et »grundvilkår« for shippingbranchen.

Analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, mener også, at nogle selskaber kan risikere at få problemer med bankerne, fordi lånebetingelserne er baseret på nøgletal, som ændres markant. »Når ens gældssituation ændres, kan det være en udfordring for de selskaber, som skal til at indfri gæld,« siger Jacob Pedersen og tilføjer, at de nye regler vil give et mere retvisende billede af virkeligheden.

Allerede i dag skal leasingforpligtelserne fremgå af årsrapporterne, men de nye regler vil alligevel gøre en stor forskel, mener Kim Köhler.

»I dag står leasingforpligtelserne i noter bagest i årsrapporterne. Derfor bliver det en kæmpeforskel, at det rent faktisk går ind og påvirker tallene i balancen og i resultatopgørelsen,« siger han.

Og det er ikke håndører, der er tale om. Således udgjorde leasingmarkedet i Danmark 60 milliarder kroner i 2010, hvoraf 24 milliarder var nyindgåede kontrakter.

Under kontrol

I Danske Bank mener man dog ikke, at regel-ændringen vil ændre på, hvordan eller hvornår banken giver lån eller kredit. »Vi indregner allerede alle vigtige leasingforpligtelser i balancen, så for os kommer de nye regler ikke til at gøre nogen forskel,« siger chefanalytiker Thomas Justinussen. Han mener dog, at regelændringen kan gøre bankens arbejde mere besværligt, fordi det kan betyde, at man måske skal ind og korrigere balancen, hvis banken vurderer leasingforpligtelserne til at være højere, end virksomhederne selv har sat det til i balancen.

Modsat rådgiver Kim Köhler allerede nu virksomhederne til at være opmærksomme på regelændringen.

»Virksomhederne er nødt til allerede nu at være opmærksomme på, hvad det kan betyde for deres regnskabstal og dermed betingelser i låneaftaler eller andre kontrakter, så de ikke pludselig står med et problem næste år,« påpeger han.

Leasingselskaber kan blive presset Thomas

Plenborg, professor i finansiering på CBS, mener, at de fleste større banker allerede nu har styr på leasingforpligtelserne:

»Men hvis der er banker, der ikke er opmærksomme på ændringen, vil det kunne få kreditmæssige konsekvenser i forhold til at kunne låne i fremtiden for nogle virksomheder,« siger han og peger samtidig på, at leasing kan komme til at spille en mindre rolle som finansieringsform på grund af de nye regler.

Men i interesseorganisationen Finans og Leasing frygter man ikke konsekvensen af de nye regler.

»Det er ren teori. Virksomhedernes økonomi er jo ikke anderledes på grund af de nye regnskabsregler. Hvis man vælger at foretage operationel leasing for at sminke regnskaberne, kan det ikke betale sig mere – men vi tror, at langt de fleste virksomheder vælger at lease, fordi de skyder risikoen væk,« siger Christian Brandt, direktør i Finans og Leasing.

Selv om de nye regler ikke er faldet på plads endnu, vil der ikke blive ændret ved hovedprincippet om, at leasingforpligtelserne skal ind som gældsposter. Tidspunktet for implementeringen af regelændringer er endnu ikke fastsat, men de foreløbige bud peger på tidsrummet 2013-2014.