Nye kommuner sparer millioner på storindkøb

De nye storkommuner slår sig sammen om køb af rollatorer, svømmeudstyr og vikarer. Det giver besparelser på op til 30 procent.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

I Odense Kommune har indkøbsafdelingen som mål at spare 12 millioner kroner på indkøbsbudgettet i 2007.

- For et par måneder siden havde vi allerede sparet for 13,4 millioner ved at samle vores indkøb, siger indkøbskonsulent Charlotte Hardam.

Kommunen laver aftaler med en eller to leverandører og forpligter institutioner og kontorer til kun at købe varer der.

For at opnå ekstra store ordrer og dermed lavere priser er Odense Kommune gået sammen med 13 andre kommuner vest for Storebælt om en gigantisk indkøbskurv. Samarbejdet, der hedder 12 By gruppen, køber også ind for Svendborg og Middelfart.

- Når vi er med i den store indkøbscentral, så kan vi i allerhøjeste grad se, at prisen er anderledes, siger Peter Nansen, indkøbschef i Svendborg Kommune.

- Gør vi det op i procent, ligger det ofte fra fem procent og op mod de 30 procent. Det bliver til mange penge, siger han.

Assens, Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Kerteminde og Nordfyns Kommuner benyttede kommunalreformen til at oprette Fællesindkøb Fyn. Siden januar har det nye indkøbskontor i Ryslinge arbejdet på at samle de fem kommuners op mod 200 indkøbsaftaler på få og større udbud. Genudbydningen har kontante fordele.

På de udbud, der allerede er gennemført, er det ikke usædvanligt med besparelser på otte procent eller mere.

Især for de kommuner, der ikke tidligere har været med i en indkøbsorganisation, vil det kunne mærkes på bundlinjen. Det gælder Nordfyns og Kerteminde Kommuner.

- Når vi ser resultaterne, kommer smilene frem, siger indkøbskonsulent Bjarne Petersen fra Fællesindkøb Fyn.

- Priserne falder, og det er selvfølgelig til gavn for kommunerne og borgerne, siger Bjarne Petersen.

Alene i Odense Kommune køber man varer og tjenesteydelser for 800 millioner kroner om året.

- Vi er nået langt, men vi kan også godt nå endnu længere, siger indkøbskonsulent Charlotte Hardam.

Både Fællesindkøb Fyn og Odense Kommune har netop opnormeret indkøbsafdelingerne. Det sker for at sætte endnu mere fart på oprettelsen af udbud. De nyansatte indkøbere kan nemlig tjene deres løn ind.

Kilde: Fyens Stiftstidende