Nye industrijob på vej i historisk vending

Både Dansk Industri og Dansk Metal vurderer for første gang i årevis, at beskæftigelsen i industrien vil stige pænt frem mod 2020.

Der er udsigt til en historisk vending i jobskabelsen i danske industrivirksomheder efter 50 år med støt faldende beskæftigelse Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Der er udsigt til en historisk vending i jobskabelsen i danske industrivirksomheder efter 50 år med støt faldende beskæftigelse, skriver Jyllands-Posten.

Vurderingen kommer fra Dansk Metal, flere økonomer og industriens brancheorganisation, DI.

I en analyse spår Dansk Metal, at der frem mod 2020 vil blive skabt cirka 25.000 nye job i industrien.

Den kraftige nedgang i industriens beskæftigelse i de seneste år har ellers fået mange til at stille spørgsmål ved sektorens fremtid i Danmark, og frygten for en krise i industrien har sågar fået regeringen til at gennemføre en vækstpakke møntet på at sænke branchens omkostninger.

Professor Poul Rind Christensen fra Syddansk Universitet vurderer, at industrivirksomhederne nu snart er færdige med at sende de dele af produktionen ud af landet, som er for dyre til de høje danske lønninger, og han bakkes op af Jens Nyholm, partner og direktør for konsulentvirksomheden IRIS Group, der har udarbejdet flere analyser om industriens fremtid.

»Det, som er tilbage, er typisk mere kompleks produktion i mindre serier, og det beholder virksomhederne ofte i Danmark. Efterspørgslen på varer, som kræver meget viden, er stigende, mens efterspørgslen på masseproducerede ting er stagneret. Det varsler godt for de danske produktionsvirksomheder,« siger Jens Nyholm.