Nye ejendomsvurderinger: »Det er vildt, at det eksploderer så meget i pris«

Her følger de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De samlede udgifter til det nye vurderings- og boligskattesystem er på tre år steget med mindst to milliarder kroner. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik, der i dag står i klimaets tegn.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer i eftermiddag regeringens klimapartnerskaber med 13 fremtrædende topchefer og et nyt Grønt Erhvervsforum, som skal hjælpe regeringen med at reducere udledningen af drivhusgasser frem mod 2030, og dagens aviser er præget af udmeldinger og gode råd til regeringen fra toppen af dansk erhvervsliv.

1
Udgifter til nye ejendomsvurderinger eksploderer

Vi begynder dog overblikket med historien om, at de samlede udgifter til det nye vurderings- og boligskattesystem på tre år er steget fra 2,7 til mindst 4,7 milliarder kroner.

Det skriver Politiken.

I 2016 blev der afsat knap 2,7 milliarder kroner fra 2017 til 2020, da et bredt flertal i Folketinget i november indgik aftale om at opbygge et nyt system til at vurdere ejerboliger, udlejningsejendomme og erhvervsejendomme, der skulle kunne vurdere ejendommene bedre og håndtere klagerne.

Men tre år senere har forsinkelser og fordyrelser ifølge avisen fået regningen til at stige til 4,7 milliarder kroner frem til 2021 med udsigt til, at regningen vil vokse yderligere i de kommende år.

»Det er vildt, at det eksploderer så meget i pris. Vi er slet ikke færdige endnu, og det ser ud til, at det stiger, så jeg tror ikke, at vi ender der«, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, til Politiken.

Skatteminister Morten Bødskov (S) anser det ikke som »overraskende, at man løbende har skullet øge investeringerne i området.«

»Omvendt er jeg enig i, at det er mange penge at bruge, og at vi som politikere må forvente at få et markant forbedret system for de skattekroner, vi putter i projektet.« lyder det fra skatteministeren.

2
Dansk Erhverv advarer politikerne: Dansk klimapolitik må ud af osteklokken

Der er et alt for ensidigt fokus på at reducere den hjemlige CO2-udledning med 70 procent i 2030,  og det betyder, at vi risikerer at ende i en dansk osteklokke og lave tiltag, som ikke gavner klimaet.

Sådan lyder det onsdag Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, der er talsmand for 15.000 virksomheder, heriblandt Novo Nordisk, Jysk, TDC, Salling Group, KMD, Falck og transportkoncernen DSV Panalpina.

»Det nytter ikke, at vi går så ensidigt efter at nå i mål med en national målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030, at vi ender med at sidde nede i en osteklokke, hvor vi beslutter nogle ting, som giver os en god følelse indeni, men øger udledningen i udlandet og skader dansk samfundsøkonomi,« siger Brian Mikkelsen til Berlingske og understreger, at han ikke mener, at Danmark skal droppe 70-procentsmålsætningen.

Han opfordrer i stedet politikerne til at opstille to mål og tilhørende regnskaber i den kommende klimalov. Et nationalt mål om 70 procents reduktion, og et mål, der tager højde for Danmarks globale klimaaftryk.

Det skal ske for at sikre, at Danmarks bidrag til at reducere den globale CO2-udledning bliver styrende for klimapolitikken frem for alene at fokusere på en isoleret national målsætning om at reducere CO2-udslippet fra dansk jord uden at tage høje for positive og negative effekter af danske klimainitiativer.

Brian Mikkelsen får delvis opbakning fra fagbevægelsens top. Læs mere her.

Også miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen er enig i, at det er en god idé at tage de globale klimaeffekter med i beregningerne, når man skal tilrettelægge den mest optimale klimapolitik. Men han ser hellere, at politikerne bruger opkøb og annullering af CO2-kvoter, frem for Dansk Erhvervs forslag om dobbelt klimaregnskab. Læs mere her.

3
Industritop til regeringen: Velfærd må vige for klima

Vi rykker videre til Børsen, hvor Dansk Industri (DI) og Dansk Energi også har en besked til regeringen.

Skal regeringen og dens støttepartier nå målet om 70 pct. reduktion af drivhusgasser allerede i 2030, må de også prioritere benhårdt og sætte en markant del af det økonomiske råderum af til formålet, lyder det fra industritoppen.

»Hvis vi mener det her alvorligt, så bliver en væsentlig del af råderummet - ikke det hele, for der skal også være plads til bedre velfærd - men en væsentlig del bliver simpelthen nødvendig at være øremærket til en grøn omstilling, hvis vi skal nå det inden for de næste ti år,« siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen fra DI til Børsen.

Sammen med adm. direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi har han dannet Erhvervslivets Klimaalliance med det formål at levere input til regeringens klimamål.

»Et af de spørgsmål, jeg ofte stiller mig selv, og som vi bliver nødt til at debattere nu, er, om klimaudfordringen egentlig er så vigtig, at det kan prioriteres bare lidt før noget velfærd. Der må da være en eller anden form for velfærd, vi kan prioritere ned,« siger Lars Aagaard til avisen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) skriver i en skriftlig kommentar til Børsen, at det er vigtigt at passe på det økonomiske råderum i de kommende år, så der er råd til velfærd.

»Råderummet kan godt være et sted, hvor vi skal finde noget finansiering til den grønne omstilling, men det er afgørende for regeringen, at det ikke går ud over velfærden,« skriver han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Bødskov: Din skat kan blive enklere

Mens skattevæsenets kommende udskiftning af gamle IT-systemer stensikkert bliver en langvarig og omkostningstung proces, kan det få den positive sidegevinst, at skattereglerne bliver forenklet.

Sådan lyder den overraskende melding fra skatteminister Morten Bødskov, efter at Berlingske mandag kunne fortælle, at skattevæsenets 70 gamle og forældede IT-systemer står foran en nødvendig udskiftning.

»Over de kommende to årtier skal vi nybygge store dele af person- og erhvervssystemerne. Det er en kærkommen mulighed for at se på, hvordan vores skattesystem er skruet sammen og virker. Derfor forventer jeg også, at vi kommer til at gennemføre forenkling af den lovgivning, systemerne understøtter,« lyder det i en skriftlig udtalelse fra Morten Bødskov.

Som Berlingske skrev mandag, er udskiftningen af de misligholdte IT-systemer nødvendig, fordi der ellers er »risiko for, at skatteopkrævningen på sigt ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen«, som der står i et fortroligt regeringsnotat, Berlingske har fået aktindsigt i.

Derfor anbefaler det såkaldte Legacy-udvalg, der har analyseret skattevæsenets gamle IT-systemer, at »mindske kompleksiteten i dele af lovgivningen og gøre den mere digitaliseringsklar«, før man udskifter komplekse gamle IT-systemer med nye IT-systemer, fremgår det af det fortrolige regeringsnotat.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, kommer her med sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med onsdag:

  • Investorerne vil se frem til den amerikanske centralbankchef Jerome Powells tale foran kongressen, hvor fokus fra investorernes side vil være om vi kan hente eventuel ny information om den fremadrettede pengepolitiske linje, når Powell fremlægger økonomiens tilstand. Og når vi er i USA, så starter den første offentlige høring som en del af processen for at starte en rigsretssag mod Donald Trump. Her bliver omdrejningspunktet, om Trump tilbageholdte støtte til Ukraine for at ramme den politiske modstander Joe Biden.
  • I Europa kan man følge tallet for industriproduktionen i september, som over måneden ventes at komme ud lavere end sidste måned, og landedetaljerne indtil videre peger på et blandet billede, men vi lægger dog fortsat vægt på de tegn, vi fortsat ser på stabilisering i Eurozonen og ikke mindst Tyskland, selvom at det fortsat er på lave niveauer. Senere på dagen vil investorerne kunne granske oktobers inflationstal fra USA.
  • På regnskabsfronten bliver de mest interessante regnskaber i internationalt perspektiv Tencent og Cisco Systems. Herhjemme vil der være fokus på Ambu, som også aflægger regnskab i dagens løb.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

Aktier USA

  • S&P 500:+0,2 pct.
  • Nasdaq: +0,3 pct.
  • Dow Jones: 0,0 pct.

Aktier Asien

  • Nikkei 225: -0,9 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -1,8 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -1,0 pct.

(Indeksværdi klokken 05.35)