Nye dårlige boligtal forstærker krisen

Danske Bank finder nye pristal på boligmarkedet bekymrende for økonomien og mener tidligst, at man kan spejde efter en vending i økonomien i 2011.

Læs mere
Fold sammen
Husprisernes kraftige fald på 7,8 procent i fjerde kvartal er dårligt nyt for dansk økonomi. Det konstaterer Danske Banks cheføkonom Steen Bocian i en kommentar til nye tal fra Realkreditrådet.

Økonomien er boligmarkedsafhængig. De faldende priser trækker forbruget ned - og da boligmarkedet reagerer langsomt, giver udviklingen anledning til bekymring for varigheden af den nuværende krise.

"Meget taler for, at vi tidligst i 2011 kan begynde at spejde efter en vending i dansk økonomi, da boligmarkedet vil trække økonomien kraftigt ned i de kommende år," siger Steen Bocian.

Han konstaterer, at der er store forskelle på prisudviklingen rent geografisk. I hovedstadsområdet er priserne over det seneste år faldet med 15-16 procent, mens huspriserne i Vestjylland det seneste kvartal steg en anelse.

"Der er således ingen tvivl om, at krisen på boligmarkedet har hovedstadsområdet som epicenter. Jo længere væk man kommer fra hovedstadsområdet, jo mindre er boligpriserne trukket ned," siger Steen Bocian.

Ritzau