Nye coronatal: Virksomheder »mistede deres levebrød«, og København er den største taber

Den danske økonomi er kommet buldrende tilbage efter coronapandemien. Men det gælder ikke hovedstaden, hvor krisen virkelig har trykket. Nye tal viser, hvor hårdt København er ramt.

Valgplakaterne er kommet op, og kandidaterne kæmper om vælgernes gunst til kommunalvalget tirsdag den 16. november. Men i København må de lokale politikere denne gang sande, at de kommer til at stå i spidsen for en by, der ikke har den sædvanlige placering som den store vækstmotor i dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

16. november finder kommunalvalget sted, og når det er ovre, vågner Københavns nye overborgmester op til bevidstheden om, at København er gået fra at være dansk økonomis store vinderby til at være den store taberby.

Det fremgår tydeligt af nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, hvordan det er gået med den økonomiske vækst på regionalt plan.

Opgørelsen er for 2020, og den viser helt som ventet, at 2020 ikke var et godt år for dansk økonomi, fordi mange brancher blev flået fra hinanden af coronakrisen. Økonomien i Københavns omegn, i Nordsjælland og Østjylland klarede sig mest smertefrit igennem krisen, men alle landsdele oplevede et fald i BNP.

Nederst på listen og særlig hårdt ramt er byen København, der oplevede et fald i BNP på 4,4 procent.

Københavns By tæller udover København blandt andet også Tårnby Kommune med Københavns Lufthavn. Og dykket i BNP er det hidtil største i statistikkens historie, der går tilbage til 1993. Tidligere var den største tilbagegang på 2,5 procent. Den kom under finanskrisen i 2009.

Det klart et udtryk for, at ikke mindst danskernes rejse- og kulturliv var knækket under coronakrisen.

»Kultur og fritidsøkonomien fylder eksempelvis omtrent det dobbelte i landsdelen Københavns By sammenlignet med de fleste andre landsdele, og det har lidt kraftigt under pandemien. Dele af transportindustrien havde også et meget vanskeligt 2020, og manglen på luftfart har været meget hård ved aktiviteten i især hovedstaden,« siger Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank.

»Landbruget er noget af det, der kom bedst igennem sidste år med solid vækst. Det beskæftiger imidlertid ikke nogen i hovedstaden, men har omvendt bidraget til at holde økonomierne i især Vest- og Nordjylland i gang,« siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Større tilbagegang

Han fremhæver, at coronakrisen har været helt anderledes end finanskrisen, der først og fremmest ramte uden for byerne. Det fremgik også af Berlingske i slutningen af september. En analyse fra Lederne viste, at for landet som helhed lå beskæftigelsen i juli 2021 tre procent over beskæftigelsen i februar 2020, lige før coronakrisen startede.

Ser vi alene på Københavns Kommune, har der imidlertid kun været en fremgang i beskæftigelsen på én procent i den periode.

Byggeriet klarer sig også godt i hovedstaden, men samlet er det hidtil ikke gået så godt med beskæftigelsen i København. En analyse fra Lederne viste, at for landet som helhed lå beskæftigelsen i juli i år tre procent over beskæftigelsen i februar 2020, lige før coronakrisen startede. Ser vi alene på Københavns Kommune, har der imidlertid kun været en fremgang i beskæftigelsen på én procent i den periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Morten Granzau Nielsen, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri, er meget på linje med Danske Bank.

»Nedgangen i København har været usædvanligt stor. Ikke engang under finanskrisen var tilbagegangen større. Det vidner om, at der var brancher, som fra den ene dag til den anden mistede deres levebrød. Og det vil tage tid, før vi er tilbage på samme niveau – særligt for dem, som er afhængige af udenlandske turister. Til gengæld er de fleste andre dele af økonomien kommet buldrende tilbage i 2021,« siger Morten Granzau Nielsen:

»Vi ved, at hver tredje virksomhed inden for turist- og oplevelsesøkonomien var finansielt presset i 2020, og med udviklingen i turismen i år in mente, så kommer denne del af den københavnske økonomi langsommere ud af krisen end i resten af landet.«