Ny vækstplan skal sætte gang i landdistrikterne

Med en ny vækstplan vil erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sikre vækst i hele Danmark ved at give et løft til særligt tre områder, der fylder meget i landdistrikterne, nemlig landbrug/fødevarer, turisme og produktion. Dansk Erhverv roser ministeren.

Erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, kommer om få uger med regeringens nye plan, som skal skaffe vækst og fremgang også i yderområderne. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med nedsættende snak om Udkantsdanmark. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er på vej med en vækstplan kaldet »Vækst i hele Danmark«, og den skal – som navnet antyder – være med til at sikre vækst i de landdistrikter, der i øjeblikket halter efter storbyernes både økonomiske og befolkningsmæssige vækst.

»Jeg håber, at vi nu for første gang i nyere tid får sagt til hele Danmark, at vi vil et samlet Danmark. Jeg synes, at vi selv politisk har været med til at tale nogle af vores landdistrikter ned. Der er mange, der kalder det Vandkantsdanmark, Udkantsdanmark, alle de der ord, som er med til at sige, at man nærmest har afskrevet dele af Danmark, og at det er nogle andre typer mennesker, der bor der. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i,« siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

»Jeg synes, at det er enormt snobberi. For mig er det lige så godt at bo i Thisted som i Tuborg Havn (boligområde i Hellerup, red.). Én ting er, at vi nu politisk italesætter det, men det skal så følges op af konkrete forslag, så der bliver nogle bedre udviklingsmuligheder for dem, der vil bo i vores landdistrikter.«

Ifølge ministeren er den helt fundamentale løsning på landdistrikternes udfordringer at skabe mere privat vækst og at understøtte nogle af de virksomheder, der findes i landdistrikterne i forvejen. Han har særligt fokus på de tre områder landbrug/fødevarer, turisme og produktionsvirksomheder.

»Det er tre klynger, der virkelig skaber meget vækst og har potentiale til at udvikle sig, men også har en risiko for at blive afviklet, hvis vi ikke gør noget i forhold til landdistriktskommunerne,« siger Troels Lund Poulsen.

For landbruget gælder det ifølge ministeren om at forbedre rammevilkårene, så dansk landbrug bliver mere konkurrencedygtigt. Her har regeringen med støtte fra andre partier lanceret en landbrugspakke på 16 punkter. Blandt punkterne er en ændring af det såkaldte harmonikrav for svin fra 1,4 til 1,7 dyreenhed pr. hektar, hvilket giver landmændene mulighed for at producere flere slagtesvin.

Et andet punkt omhandler brugen af kvælstof, hvor de reducerede gødsknings-normer fjernes med to tredjedele i 2016 og den sidste tredjedel i 2017, så der kan gødskes »landbrugsfagligt optimalt« i 2017.

Et løft af landbrug og fødevareområdet vil direkte løfte landdistrikterne, da erhvervet fylder meget i landdistriktskommunerne. Eksempelvis er knap 20 procent af de beskæftigede i Tønder, Ringkøbing-Skjern og Thisted kommuner beskæftiget i fødevareklyngen.

»Det er en direkte saltvandsindsprøjtning til landbrugserhvervet, og det vil være med til at fastholde erhvervet og skabe arbejdspladser,« siger Troels Lund Poulsen.

Den anden del er turisme, som også har en høj beskæftigelsesfrekvens i mange af de landkommuner, der er under pres. Troels Lund Poulsen henviser til, at storbyturismen i Danmark har det relativt godt, hvorimod det halter med kyst- og naturturismen. Han mener, at en liberalisering af planloven kommer til at give nogle udviklingsmuligheder.

»Jeg lægger jo ikke op til, at der skal bygges hoteller i strandkanten, men jeg lægger op til, at vi skal have nogle bedre muligheder for, at kommunerne også på turismeområdet kan udvikle sig,« siger Troels Lund Poulsen og henviser til den forsøgsordning for kyst- og naturturismen, der i første omgang tillader ti turismeudviklende projekter inden for kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen.

Landets kystkommuner har i en periode kunnet sende ansøgninger ind, og efter vurdering i en arbejdsgruppe vil regeringen udpege ti af dem og realisere dem. Derefter vil Troels Lund Poulsen arbejde videre med turismen, og han planlægger at komme med en ny turismestrategi i løbet af foråret 2016. Der vil han blandt andet lade sig inspirere meget af, hvad der sker i Tyskland, hvor man i Slesvig-Holsten har lavet nogle turismezoner, hvor der kan udvikles nye typer af turisme.

»Når de ti forsøgsprojekter er realiseret, skal vi videre. Og der tror jeg, at zonetankegangen er en, som jeg forhåbentlig kunne lade mig inspirere af, og så må vi diskutere politisk, om det er noget, vi kan gøre i Danmark. Men vi er ligesom begyndt i miniformat med de ti tilladelser, som skal gives nu,« siger ministeren.

Det sidste område er produktionsvirksomhederne, som Troels Lund Poulsen også vil lette rammevilkårene for.

»Det er derfor, jeg foreslår, at vi laver en sanering af vores erhvervsstøtteordning med henblik på at lave en generel sænkning af vores afgifter og skatter for virksomheder. Nu skal vi finde ud af, hvor mange penge vi kan få den vej igennem, men energiafgifter kommer vi ikke uden om at se på, for de er så stor en vækstdræber for nogle af dem, der bruger meget energi. Og hvor man må sige, at vi er oppe imod en helt ulige konkurrence, hvis vi bare tager til Tyskland eller Sverige,« siger han.

Ifølge Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, er det positivt, at ministeren fokuserer på vækst i hele landet. Han er enig i, at der bør kigges nærmere på udviklingen af turismeerhvervet, der ifølge Dansk Erhverv er delvist begrænset af planloven og naturbeskyttelsesloven.

»Der er f.eks. mulighed for at have nogle midlertidige anlæg på strandene, når der er aktivitet og folk på strandene. Turismeerhvervet er meget vigtigt for Danmark, og det er et erhverv, der er vokset, og det giver rigtig mange arbejdspladser i de områder. Det bidrager jo også til hele byområdet, hvor de får noget mere omsætning i detailhandlen mv. Så det, synes vi, er den helt rigtige vej at gå,« siger Geert Laier Christensen og peger på et andet område, der har brug for politisk indgriben.

»Der er problemer med ret kraftig grænsehandel, og det er jo også nogle af yderområderne, grænseområderne specielt, hvor man er hårdt ramt af det. Så der er meget, som man stadig kan tage fat på,« siger han.

Troels Lund Poulsen siger, at han mener, at politikerne har været med til at forstærke affolkningen fra land til by, ved at de har givet gode muligheder for, at man kan udvikle sig i København og dele af Østjylland, men at de har været meget restriktive i forhold til områderne uden for de store vækstområder.

»Jeg tror ikke, at jeg kan stoppe urbaniseringen, det er ikke mit mål, og det er også en global trend, men forhåbentlig kan vi give nogle bedre muligheder for, at der kan være lokal udvikling. Det er dét, jeg gerne vil måles på. Jeg ved, at det er en svær dagsorden, men jeg har også en tro på, at det kan lade sig gøre,« siger Troels Lund Poulsen.

Vækstplanen »Vækst i hele Danmark« er ifølge Troels Lund Poulsen klar i slutningen af oktober eller begyndelsen af november.