Ny usikker aktieuge i vente

Aktiemarkedet er overfølsomt i disse uger, og vi kan formentlig se frem til en ny uge med store kursudsving, mener analytikere. Men grundlæggende er markedet sundt, og det vil formentlig stabilisere sig i løbet af et par uger.

Aktiehandlere på børsen i New York i minutterne før handelen blev lukket i torsdags, hvor amerikanske aktiekurser faldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Timothy A. Clary
Den verdensomspændende finansuro vil muligvis fortsætte et par uger endnu, men så er det formentlig slut. Faktisk er der i øjeblikket ikke grundlag for at sende aktierne længere ned, mener flere analytikere.

Aktiestrateg i Danske Bank, Morten Kongshaug, vurderer, at de kommende uger meget vel kan byde på flere store udsving i begge retninger, men så vil markedet rette sig til.

Han betegner de seneste ugers voldsomme aktieuro som en almindelig korrektion oven på en periode, hvor aktiemarkedet er løbet lidt for stærkt.

»Det er et ekstremt nervøst marked i øjeblikket, men det ser ikke ud til at være en langsigtet krise. Det er en normal korrektion, og uroen vil kun vare en begrænset periode, typisk fem-seks uger. Hvis aktiemarkedet skal meget længere ned, så skal der altså mere brændsel på bålet,« siger Morten Kongshaug.

Han henviser til, at vi ikke har set fundamentale problemer blandt store finansielle aktører, og før det sker, er der ikke grundlag for en vedvarende aktienedtur.

C20 har tabt 100 mia. kr.
De sidste par uger har frygten for et kollaps i det amerikanske kreditmarked ellers sendt alverdens aktiemarkeder på rutsjetur. Det danske marked har også mærket investorernes nervøsitet, og de største danske aktier i C20-indekset røg fredag ned med 2,4 pct. oven på en uge med store udsving. Siden indekset toppede i juli, har aktierne i C20-indekset tabt ca. 100 mia. kr. i værdi.

Dramaet udspringer af det såkaldte subprime-marked i USA, hvor folk, der ikke opfylder de almindelige betingelser for et huslån, kan låne penge til højere renter. En del af lånene kan i dag ikke betales tilbage af boligejerne, bl.a. fordi renten er steget, og huspriserne er faldet.

Endnu har ingen ordentligt overblik over problemets omfang, og spørgsmålet er, hvor mange penge europæiske og amerikanske banker har ude at svømme.

Investorerne har taget forskud på problemerne ved at sende aktiekurserne massivt ned, men Morten Kongshaug forventer ikke, at vi vil se store problemer hos toneangivende amerikanske eller europæiske investeringsbanker.

»Det hele er lidt overtændt i øjeblikket, men jeg tror, at både det amerikanske og europæiske aktiemarked, herunder det danske, vil ligge højere om tre måneder end i dag. Vi kan simpelthen ikke blive ved med at have finansiel uro uden at tage mere bestik af, hvad der rent faktisk er sket. Og vi har endnu ikke set tab, der retfærdiggør vedvarende uro,« siger Morten Kongshaug.

Alligevel kan nervøsiteten i markedet resultere i en ny stormfuld aktieuge. Til at begynde med er Morten Kongshaug dog overbevist om, at de europæiske aktiemarkeder, herunder det danske, vil åbne i plus i dag. Han peger på, at de europæiske markeder i fredags havde taget forskud på et kursfald i USA, men at det amerikanske marked rent faktisk endte med en beskeden stigning. Det vil formentlig sende positive bølger gennem Europa i dag, men hvad der herefter sker er usikkert.

Markedet vil stige igen
Aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz, forventer ligeledes en ny uge med usikkerhed og kraftigt svingende markeder. Men når usikkerheden formentlig har lagt sig om nogle uger, vil markedet stige igen, mener han.

»Investorerne skal have en periode at sunde sig i, men så vil vi også se, at en del danske virkomsheder vil blive belønnet for gode halvårsregnskaber. Vi har jo for nylig set flotte regnskaber fra bl.a. Novo, DSV, Danske Bank og Carlsberg, og meget tyder på, at dansk erhvervsliv er i topform,« siger Bjørn Schwarz.

Han mener, at man kan gøre gode forretninger ved at købe aktier i nogle af de selskaber, der har vist gode resultater, men er faldet i kurs i løbet af de sidste tumultagtige uger.

»Markedet har været så nervøst, at mange selskaber ikke er blevet belønnet for de gode regnskaber,« siger Bjørn Schwarz og henviser igen til bl.a. Novo, DSV og Danske Bank.

Morten Kongshaug fra Danske Bank er enig og fremhæver, at det grundlæggende er kreditmarkedet og ikke aktiemarkedet, der har problemer.

»Frygten for boligmarkedets udvikling i USA vil formentlig vare mange år, men aktiemarkedet vil rette sig. Det vil kun brede sig markant, hvis de finansielle institutioner strammer meget op for deres udlån, og det forventer vi ikke,« siger han.