Ny trussel for DSB: Molslinjen åbner billig busrute mellem København og Aarhus

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Den nye »Kombardo Express« kører sin første tur lørdag morgen Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Dagens morgenpost ser nærmere på et vigtigt håndtryk mellem EUs Jean-Claude Juncker og den japanske premiereminister, Shinzo Abe.

Først skal vi dog en tur med »Kombardo Expressen« over Kattegat.

1
Buskrigen optrappes

Billige busser mellem København og Jylland har de seneste år stjålet passagerer fra DSB. Nu træder endnu en ny, overraskende spiller ind på banen:

Rederiet Molslinjen lancerer en busrute mellem Aarhus Rutebilstation og Hovedbanegården i København. Bussen skal hedde »Kombardo Expressen,« og en billet vil koste 99 kroner. Det skriver Finans.

Turen kommer til at tage 3 timer og 20 minutter - cirka en halv time mere end med toget - og undervejs kan passagererne strække benene på færgen mellem Sjællands Odde og Aarhus. Første bus kører lørdag morgen.

Busmarkedet mellem Jylland og Sjælland har de seneste år været domineret af RødBillet og Abildskou, som har oplevet en voldsom vækst i antallet af passagerer, som de fragter over Storebælt. Det sker, samtidig med at DSB siden 2012 har mistet knap hver 10. passager på strækningen over Storebælt.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
EU og Japan underskriver vigtig handelsaftale: Svinemørbrad for Toyota

I en tid, hvor mange taler om øget protektionisme, har EU og Japan indgået en stor frihandelsaftale. Den betyder blandt andet, at Europas landmænd får adgang til det lukrative japanske marked. Til gengæld fjernes toldafgifter på japanske biler, således at Toyotaer og Mazdaer kan sælges billigere i Europa.

Japans premiereminister, Shinzo Abe, vil præsentere aftalen i dag sammen med Europa-Kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Aftalen har været undervejs i fire år.

Business anbefaler:

3
Opsvingets paradoks: De små kommuner manglers jobs og arbejdskraft

Det danske arbejdsmarked buldrer afsted, og vi er på vej mod en ny rekord for beskæftigelsen. Men trods opsvinget er fremgangen meget skævt fordelt ud over landet.

I København og omegn er beskæftigelsen for længst tilbage på niveauet fra lige før finanskrisen ramte i 2008. I alle andre dele af landet halter antallet af job stadig et godt stykke efter.

Læs og forstå Danmarks skæve opsving i Berlingske Business.

4
»Min søn er ni år. Når han får børn, så skal de ikke længere have kørekort«

Om nogle år giver det ikke længere mening at tage et kørekort. For du skal ikke længere bekymre om at styre din bil selv. I stedet læner du dig bare godt tilbage i sædet og lader bilen finde hjem på egen hånd.

Sådan lyder budskabet fra den danske konsulentkoncern KPMG, der netop har udgivet en ny rapport om, hvor den internationale bilbranche er på vej hen.

Det betyder samtidig, at kørekortet, som vi kender det i dag, om blot få generationer vil være at betragte som en museumsgenstand.

»Min søn er ni år. Når han får børn, så skal de ikke længere have kørekort. Det er i hvert fald mit bud,« siger Jacob Lehman, der er revisor og partner med speciale i autobranchen hos KPMG.

Læs historien her.

Det sker i dag

  • Kl 8: Norwegian og SAS kæmper om kundernes gunst. Nu kommer det norske lavprisseskab med trafiktal for juni.
  • Venstreorienterede aktivister har varslet stor demonstration i Hamborg her dagen før G20-topmødet. Demonstrationen har titlen 'G20 Welcome to hell' og begynder klokken 16.00.
  • Den amerikanske præsident Donald Trump besøger i dag Polen forud for G20-topmødet i Tyskland.

To ting investorerne skal holde øje med

Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, har hjulpet med at finde frem til et par ting, som investorerne bør have i kikkerten i dag:

  • Den vigtigste begivenhed torsdag nøgletallet for erhvervstilliden i servicesektoren i USA for juni, som bliver offentliggjort kl. 16 dansk tid. Det er et af de vigtigste nøgletal for USA, og vi forventer, at tallet vil bekræfte, at den økonomiske vækst er på vej op i USA i de tidlige sommermåneder og derfor også vil kunne bidrage til at løfte aktiemarkedet fremadrettet.
  • Kl. 17 offentliggøres de ugentlige olielagre i USA, og de har spillet en vis rolle for aktiemarkedet i de seneste uger. Hvis der er for meget olie på meget lager, kan det presse olieprisen ned. Med de nuværende lave oliepriser, kan yderligere fald blive opfattet negativt af aktiemarkedet.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger badet i rødt torsdag morgen, hvor de igangværende spændinger om Nordkorea fortsætter med at lægge låg på risikovilligheden, efter at Nordkorea tirsdag affyrede et missil mod japanske farvande.

  • Nikkei 225: -0,6 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,2 pct.