Ny teknisk viden giver forspring

De færreste små virksomheder kender de godkendte teknologiske serviceinstitutter, men de, der gør, er meget tilfredse og fornyer deres produkter langt hurtigere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øget teknisk viden og indsigt til brug for produktudvikling er vejen frem for små og mellemstore virksomheder. Dem, der benytter sig af muligheden for at hente den type viden, fornyer sig nemlig klart hurtigere end resten.

Det fremgår af en omfattende analyse, som Forsknings- og Innovationsstyrelsen har foretaget af de såkaldte Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) i Danmark.

Alene navnet skaber desværre afstand til de fleste små og mellemstore virksomheder, for de ved ikke, hvad GTS-institutterne står for.

Fortæller man, at det drejer sig om institutioner som Teknologisk Institut, DELTA (elektronik, lys og akustik) og FORCE Technology, vil der gå en prås op for lidt flere, men det er stadig kun hver 20. virksomhed, der uhjulpet kan nævne et af gruppens institutter.

Til gengæld er dem, der benytter GTS-institutterne, begejstrede. Ni ud af ti virksomheder er meget tilfredse med samarbejdet, selv om det koster dem penge. Og de kommer igen år efter år.

Specielt i gruppen af små og mellemstore virksomheder med mellem fem og 49 ansatte har GTS-institutterne godt fat.

Og netop disse virksomheder er særligt innovative.

Det vil sige, at de gennemfører langt flere udviklings- aktiviteter og sætter flere innovative projekter og processer i værk end den typiske mindre eller mellemstore danske virksomhed.

Desuden bruger de pågældende virksomheder flere eksterne rådgivere. Kontakten til GTS-institutterne resulterer i øget produktudvikling og innovation.

Får løst problemerneDet helt afgørende for virksomheder, der bruger GTS-systemet, er, at de får overført ny viden. Næsten lige så vigtigt er det, at de i samarbejdet med institutterne får løst et helt konkret teknisk problem.

Den omfattende evalue-ringsrapport indgår i en proces, der i sidste ende bestemmer de offentlige bevillinger til GTS-nettet. De deltagende institutter omsætter til sammen for 2,5 mia kr. – heraf udgøres godt 80 procent af kommerciel forskning, udvikling, rådgivning og testarbejde for private virksomheder i Danmark og i udlandet.

Godt ti procent af omsætningen er baseret på forskningsmidler fra det offentlige, som er udmøntet i såkaldte resultatkontrakter, som indgås mellem institutterne og Videnskabsministeriet.

Ni mia. kr. til delingEvalueringen af GTS-institutterne indgår i en omfattende proces, der blandt andet skal afklare, i hvor høj grad institutterne skal nyde godt af de nye offentlige midler til forskning og udvikling, som er indeholdt i regeringens såkaldte globaliseringspulje. Puljen for 2010 er på godt 2,2 mia kr. og skal fordeles inden årets udgang. I alt skal cirka ni mia. kr. fordeles frem til og med 2012.

- Brugeranalysen viser jo, at GTS-institutterne er de videncentre, der er tættest på virksomhederne. Indsatsen for at få viden ud til virksomhederne skal styrkes, når det danske samfund øger midlerne til forskning og udvikling, siger Ragnar Held Nielsen, direktør for GTS-institutternes fælles forening.

Også på Erhvervsbladet.dk Download gratis erhvervsbøger

Find et nyt lokale eller lej et overskydende lokale ud her

Find et nyt erhvervskøretøj her Læs ErhvervsBladet.dks ansvarfraskrivelse nederst på siden

Powered by DisqusErhvervsBladet.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at ErhvervsBladet.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i ErhvervsBladet.dk, på www.erhvervsbladet.dk.dk eller andre platforme og medier, som drives af Berlingske Media.