Ny strategi kan stoppe flygtningestrøm

Drop snakken om nødhjælp og flygtningelejre og sats i stedet på udviklingsbistand til flygtningeområder. Sådan lyder opfordringer fra virksomheder og organisationer til politikerne.

Én af de utallige uofficielle flygtningelejre i Libanons Bekaa-dal, der grænser op til Syrien. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis flygtningestrømmen mod Vesteuropa fra Syrien og andre af verdens brændpunkter skal stoppes, kræver det nye måder at yde hjælp til nærområdet. Det hjælper ikke at donere en masse penge og bygge flere flygtningelejre. I stedet står danske virksomheder klar til at levere nye, bæredygtige løsninger, som gør flygtningelivet tåleligt og giver nyt håb, og som samtidig kan øge dansk eksport.

Sådan lyder meldingen fra danske nødhjælpsorganisationer og virksomheder, der efterlyser en koordineret politisk indsats.

»Alle taler om, at vi skal gøre mere i nærområdet. Så lad os gøre det. Vi så gerne, at regeringen og danske virksomheder gik sammen i en mere koordineret indsats for at få udviklet nye, innovative løsninger, der kan gøre livet lettere og bedre for flygtningene. Der ligger store eksportmuligheder og venter, men en koordineret dansk indsats ville også være med til at flytte fokus fra den hjemlige flygtningedebat og forbedre Danmarks image i udlandet,« siger Kim Nøhr Skibsted, direktør for kommunikation og public affairs hos pumpeproducenten Grundfos i Bjerringbro.

Grundfos har allerede taget sagen i egen hånd og samarbejder med Dansk Flygtningehjælp om at udvikle nye, innovative løsninger inden for vandforsyning og vandrensning i flygtningeområder i og omkring Syrien.

Nye løsninger

Rockwool, der samarbejder med Folkekirkens Nødhjælp om at udvikle flygtningeshelters bygget i isoleringsmateriale, mener også, at regeringen og brancheorganisationer som Dansk Industri har en rolle at spille.

»Man kunne lave et dansk cluster omkring nye løsninger til flygtningeområdet. Danske virksomheder vil kunne bidrage inden for veje, vand, energi og affald, men det kræver en koordineret indsats. Virksomhederne har teknologierne, nødhjælpsorganisationerne kan se behovene, men der er brug for nogen, der kan spille den koordinerende rolle,« siger Dorthe Gram, direktør for den tidlige udvikling hos Rockwool.

I disse måneder arbejder regeringen på en ny humanitær strategi som en del af et større arbejde med en ny retning for dansk udenrigspolitik. Her bør regeringen lytte til virksomhederne og nytænke den måde, vi hjælper flygtninge i nærområderne, mener nødhjælpsorganisationerne Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp.

Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, skal regeringen tænke erfaringerne fra udviklingsbistanden ind i nødhjælpen til flygtningeområder. Det handler om hjælp til selvhjælp og samarbejde med private virksomheder om nye løsninger.

»Sådan som virkeligheden er i dag skal flygtninge som udgangspunkt bo i en flygtningelejr i en længere årrække. Derfor skal der noget helt andet til end at give mad, tæpper og et midlertidigt telt. Der er brug for, at man bruger dele af det, vi kender fra udviklingssamarbejdet, hvor dansk udviklingspolitik har fokus på bæredygtighed, jobmuligheder og et aktivt liv. Her kan danske virksomheder spille en vigtig rolle,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Samme holdning har Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

»Vi taler om flygtningekriser, som kan vare i 20 år. Derfor er der brug for langsigtede, bæredygtige og udviklingsorienterede løsninger, for der vil mangle ressourcer. Det mindst produktive er at give bistand væk. I stedet skal vi have skabt bæredygtige småøkonomier omkring flygtningeområderne,« siger Andreas Kamm.

Øget indsats

Begge er enige i, at en øget indsats i nærområderne, vil kunne bremse flytningestrømmene mod Vesteuropa, men advarer mod at tænke traditionelt i at etablere flere flygtningelejre.

»Flygtningelejre er der nok af. Løsningen er ikke at lave en dansk drevet lejr og så tro, at det klarer problemerne. Jeg er ikke optaget af lejre, men af at gøre en bedre indsats i nærområdet, så folk får en fremtid. Hvis det lykkes, vil flygtningestrømmen ud af området helt sikkert blive mindre,« siger Andreas Kamm.

»Fra vores arbejde med flygtninge ved vi, at folk helst vil være i nærområdet. Mange har jo stadig venner og familie i Syrien. Men de skal kunne se en fremtid ud over næste dag,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.