Ny skatteminister: »Jeg tror, at mange har svært ved at forstå, at så store beløb er forsvundet ud over landets grænser«

Den nyslåede skatteminister, Morten Bødskov (S), vil styrke skattevæsenet ved at ansætte flere medarbejdere til skattekontrol. Målet er at genoprette tilliden til det forslåede skattevæsen, men finansieringen af opmandingen er usikker.

Skatteminister Morten Bødskov ankommer til præsentationen af den nye S-regering på Amalienborg i København. Morten Bødskov har tidligere været justitsminister, men blev tvunget til at gå af efter et mistillidsvotum fra Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

En af hovedopgaverne for den nye skatteminister står i den aftale, der i forståelse med de Radikale, SF og Enhedslisten, gør Mette Frederiksen (S) til statsminister: Skattevæsenet skal styrkes.

Og Morten Bødskov var klar i mælet, da han efter ministeroverdragelsen i Skatteministeriet torsdag eftermiddag mødte pressen og satte flere ord på sin nye opgave.

»Skat stadig er udfordret. Der er pænt sagt udfordringer med tilliden til Skat, og der er stadig mange store sager, som kører, og derfor er det vigtigt, at tilliden bliver genoprettet. Det er vil være en vigtig prioritet for regeringen, og et bidrag til det er at styrke kontrollen,« sagde Morten Bødskov til Berlingske.

Det er den nye regerings plan, at der skal ansættes flere medarbejdere til skattekontrol. Det står højt og tydeligt i regeringsaftalen.

»Vi har gjort det meget klart, at vi mener, at der skal ske et løft i antallet af medarbejderne, og kontrolelementet er vigtigt og afgørende, og det er derfor, at det står så explicit, som det gør. Jeg tror, at mange har svært ved at forstå, at det har kunnet lade sig gøre, at så store beløb er forsvundet ud over landets grænser, uden at der har været en tilstrækkelig kontrol af området. Det dur ikke, og det er derfor, at vi skriver, som vi gør,« sagde han.

Bødskov henviser her til skandalen om udbytteskat, hvor det i al ubemærkethed lykkedes udenlandske svindlere at suge mere end 12 mia. kr. op af statskassen ved at forlange refusion af udbytteskat, som de aldrig havde betalt.

Finansiering er usikker

Hvor mange ekstra medarbejdere det kommer til at dreje sig om, havde Morten Bødskov ikke noget bud på endnu, for finansieringen står og falder med, hvad den nye regering kan blive enig med sine støttepartier om, når der skal forhandles finanslov til efteråret.

»Efter sommerferien kommer vi med et udspil til finansloven, og der vil man se, hvordan blandt andet det her vil blive udmøntet. Det er så meget, jeg kan sige her på dag ét,« sagde Bødskov.

Skattevæsenet har levet en tumultarisk tilværelse, siden 2005, da staten overtog ansvaret for skatteinddrivelsen fra kommunerne og etablerede Skat, der de efterfølgende år blev ramt af en stribe skandalesager: Problemer med de offentlige ejendomsvurderinger, manglende og lovstridig inddrivelse af gæld til det offentlige, blandt andet på grund af det kuldsejlede digitale inddrivelsessystem EFI samt svindel med refusion med udbytteskat.

De mange sager førte til en borgfred på skatteområdet, hvor den afgående regering fik opbakning fra de øvrige borgerlige partier, De Radikale Venstre og Socialdemokratiet til det nye skattevæsen, hvor Skat blev nedlagt og erstattet af syv styrelser.

Den borgfred ophævede Socialdemokratiets daværende politiske ordfører Nicolai Wammen dog i september 2018, da han på den socialdemokratiske kongres i Aalborg rettede en skarp kritik mod regeringen for at nøle, når det kom til at få genopretningen på skinner.

Den nu forhenværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) appellerede i foråret til en genetabering af borgfreden, og Morten Bødskov er tilsyneladende ikke helt afvisende.

»Vi vil appellere til, at vi får et bredt samarbejde om genopretningen af Skat. Omvendt er det også en regering, som har sine egne prioriteringer i forhold til, hvad der skal til for at genoprette tilliden til Skat,« sagde han.

Arbejdsro til skattevæsenet

Men ifølge Bødskov handler det også om kontinuitet og om at give skattevæsenet arbejdsro. Han afviser, at den nye regeringen kunne finde på at ændre systemet med de syv nye styrelser.

»Det er bestemt ikke på dagsordenen. Det, Skat har behov for, er ro til at komme gennem den her tid. Der gøres en fantastisk indsats i dag af rigtig mange, men Skat har været og er stadig i store problemer, og det bliver min opgave at sætte mig i spidsen for at sikre at tilliden til Skat kan genoprettes,« sagde Bødskov.

På de indre linjer i Skatteministeriet blev der taget godt imod regeringens og Bødskovs forsikringer. I sin velkomsttale til Morten Bødskov sagde departementschef Jens Brøchner følgende:

»I Danmark har vi på mange måder en velfungerende skatteforvaltning, men vi skal have genopbygget tilliden, og vi skal sikre de rette rammer. Jeg er derfor rigtig glad for at se, at det i regeringens forståelsespapir er en hovedprioritet for den nye regering at få genoprettet tilliden til skatteforvaltningen,« sagde Brøchner.

I sin afskedstale til Karsten Lauritzen sendte departementschefen imidlertid også et budskab om ressourcer til Bødskov, da han sagde blandt andet følgende til Lauritzen:

»Vi har brug for flere ressourcer for at lykkes med den store opgave. Det har du været med til at hjælpe på,« sagde Brøchner, der umiddelbart inden havde nævnt de store udfordringer, der havde ligget på Lauritzens bord med inddrivelse af danskerne gæld til offentlige, fejlagtige ejendomsvurderinger og udbytteskat.