Ny skat spænder ben for udenlandske eksperter

Danske virksomheder i IT-branchen har længe været afhængige af at kunne hente specialister fra udlandet, men den mulighed bliver ramt med regeringen og VKs skærpede skat på arbejdsudleje, der ellers er rettet mod social dumping. Det går ud over eksporten, væksten og i sidste ende danske arbejdspladser, lyder vurderingen.

TeleBilling i Sønderborg producerer software til teleselskaber i hele Europa. Men med den nye arbejdsudlejeskat må firmaet flytte aktiviteterne til Hamburg, hvor firmaet i dag har en filial. Foto: Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere
Planen var egentlig at åbne et ekstra kontor i Kolding eller andetsteds i Trekantsområdet. Den danske virksomhed TeleBilling, der producerer software til teleselskaber i hele Europa, og hvis ca. 80 medarbejdere har base i Sønderborg, har høstet en markant vækst – fra en omsætning sidste år på 60 mio. kr. til ca. 82 mio. kr. i år.

Men nu, hvor konsekvensen af den nye arbejdsudlejeskat har vist sig, bliver aktiviteterne i stedet placeret syd for grænsen i Hamburg, hvor firmaet allerede har en filial.

Den skærpelse af beskatningen på arbejdsudleje, som regeringen, V og K vedtog i sidste års skatteaftale, rammer nemlig i høj grad TeleBilling, forklarer virksomhedens administrerende direktør Jesper Schack.

»Vi har brug for medarbejdere med et højt kompetenceniveau og knowhow på vores felt, og det er generelt svært at få her i landet, så vi har i mange år levet af at købe konsulenter ind. Ikke billige indiske eller ukrainske folk, men dyre konsulenter med de nødvendige spidskompetencer, og det er helt klart en faktor for, at vi overhovedet kan vækste,« siger han og henviser til, at det typisk er folk fra de nordiske lande, England og Tyskland.

Se også: Stor brancheanalyse af 60 IT-konsulenthuse

Og udover at arbejdsudlejeskatten gør det mere administrativt tungt, så konsulenterne måske vælger Danmark fra, bliver det også for dyrt for virksomheden, når skatten skal lægges oveni.

»I vores branche er det en katastrofe. Vi konkurrerer jo på det europæiske marked, og her skal man kunne have en fleksibilitet og være konkurrencedygtig. Det her kommer til at sætte sine spor på vores eksport,« siger han.

Og TeleBilling står langt fra alene. Ifølge Morten Bangsgaard, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, der organiserer ca. 300 IT- og televirksomheder i Danmark, lyder der bekymring fra medlemmerne, der ofte er afhængige af at kunne få softwareudviklere og IT-specialister fra udlandet. Konsekvensen kommer til at kunne mærkes på beskæftigelsen og væksten i Danmark, vurderer han.

»Danske IT-virksomheder oplever, at det er blevet vanskeligt, for nogen næsten umuligt, at trække helt nødvendig IT-arbejdskraft til Danmark. Det betyder, at man er nødt til at sige nej til ordrer, eller endnu værre set med danske øjne, at man bliver nødt til at overlade konkrete opgaver til udenlandske virksomheder eller få dem løst i udlandet,« siger han og opfordrer politikerne til at få sikret, at loven ikke rammer skævt. Ikke mindst i lyset af, at der allerede i sommer blev præciseret undtagelser for transportbranchen.

Også Dansk Industri efterspørger handling.

»Flere virksomheder efterlyser en afklaring i stil med det styresignal, der er kommet på transportområdet. De store, internationale rådgivningsvirksomheder er – ligesom internationale koncerner i det hele taget – afhængige af at få udenlandsk ekspertise ind i kortere perioder. De er overraskede over at være omfattet af en stramning, der var italesat som et indgreb mod social dumping og import af billig arbejdskraft,« siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.

Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, kalder arbejdsudlejeskatten et tiltag, der »skader mere, end det gavner«:

»I nogle brancher bliver man mere konkurrencedygtig af at have et bredt udvalg af arbejdskraft, også fra andre lande. Hvis den måde at organisere sig på ikke kan fungere med de nye regler, så vil skatten ikke kun betyde, at udlændinge ikke får arbejde i Danmark, men vil samtidig gå ud over danske arbejdspladser og den danske velstand,« siger ordføreren.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, vil nu tage spørgsmålet op med skatteministeren – for i hans øjne er det ikke nødvendigvis lovgivningen, den er gal med, men Skats tolkning.

»Vi fik løst problemerne for transportbranchen, og hvis der så også viser sig at være problemer på andre områder, må vi kigge på det. Det var en indsats mod social dumping, meningen var ikke at stoppe fleksibiliteten og væksten,« siger ordføreren.

Læs også: Brancheanalyse: IT-leverandører til finansverdenen skal investere sig til vækst

Skatteminister Holger K. Nielsen understreger, at der er behov for de nye regler for at undgå social dumping, men han erkender samtidig, at der kan være behov for at overveje præciseringer. »Hvis ikke vi havde indført reglerne ved skattereformen, ville en udenlandsk medarbejder i realiteten kunne arbejde for en dansk arbejdsgiver i Danmark i op til et halvt år uden at betale skat i Danmark. Det vil være helt urimeligt. Men reglerne skal naturligvis administreres hensigtsmæssigt. Lidt firkantet sagt, så skal der selvfølgelig kun betales arbejdsudlejeskat, når der reelt er tale om arbejdsudleje, og derfor kan det ikke udelukkes, at der er behov for præciseringer af reglerne,« udtaler ministeren, der samtidig understreger, at Danmark følger OECD-reglerne på området.

Tilbage i Sønderborg undrer Jesper Schack i TeleBilling sig over, hvordan de skærpede regler kan harmonere med ønsket om at udvikle Danmark som videnssamfund:

»Vi går og siger, at vi skal eksportere viden, og så laver man sådan noget, der sætter en kæp i hulet på virksomheder, der netop eksporterer viden og knowhow.«