Ny selskabslov under beskydning

Udspillet til en ny selskabslov møder kritik fra eksperter og politikere for at være mangelfuld.

Til nytår skal en ny selskabslov træde i kraft, men allerede nu er den ude i et voldsomt stormvejr.

Det såkaldte moderniseringsudvalg afleverede sidst i november sine anbefalinger til den nye lov, som ser ud til at forene aktie- og anpartsselskabslovene, men eksperter, politikere og erhvervsliv er ikke imponerede.

- De anker, jeg har imod forslaget, er, at man lemper på områder, som beskytter selskabernes midler og deres kreditorer, og med en finanskrise for fuld kraft er det på det værst tænkelige tidspunkt, siger Anders Bisgaard, statsautoriseret revisor hos Beierholm og medlem af Revisionsteknisk udvalg under Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR). Han nævner tre store kritikpunkter.

For det første skal det ifølge moderniseringsudvalgets forslag være muligt at stifte en virksomhed, uden krav om en startkapital. I dag kan anpartsselskaber kun stiftes på grundlag af en pengepose på mindst 125.000 kr.

- Det vil sige, at kreditorer kan yde kredit i tiltro til, at der er 125.000 kr. Men fremover vil der komme til at ske det, at leverandørerne vil forlange forudbetaling og garantier fra din bank, og det vil have den modsatte effekt, nemlig at virksomhederne skal bruge mere likviditet til deres drift, siger Anders Bisgaard.

For det andet behøver virksomhederne ikke at præsentere et regnskab. Det vil betyde, at man kan drive sin virksomhed uden at udfærdige et regnskab, mener Anders Bisgaard. Men banken vil sikkert forlange et regnskab. Det kan betyde, at »svagere kreditorer« ikke får mulighed for at se mulige regnskaber og dermed måske vil være mindre interesserede i at indgå i et samarbejde med virksomheden.

Som tredje punkt peger revisoren ikke overraskende på problemerne i, at små virksomheder på flere og flere områder fritages for revision.

- Isoleret set kan det måske være i orden, men under finanskrisen skriger alle på at få garantier og ønsker at få dokumenteret ordentlige regnskaber, siger Anders Bisgaard, som frygter, at manglende revision vil få virksomhederne til at se dårlige ud i øjnene på kreditorer og leverandører.

Et manglende fokus på løsning af konflikter møder desuden kritik fra en professor i selskabsledelse ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, og bakkes op af Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix.

Professor: Udspil til ny selskabslov overser konflikter