Ny rekord for Nationalbankens valutareserve

Nationalbankens valutareserve satte som ventet ny rekord i juli, med en stigning på 6,2 milliarder kr. til 336,4 milliarder kr., hvilket var på niveau med forventningerne. Som ventet holder Nationalbanken dog igen med at sænke de danske udlånsrenter. (Opdateret kl. 16.10)

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Nationalbanken fortsætter med at blive nødt til at sælge kroner for euro for at holde kronen fast på omkring 7,45 over for euroen. I juli var det nødvendigt at sælge kroner for 6,6 milliarder kr. for at holde fastkursen, oplyser Nationalbanken.

I alt har Nationalbanken i juli købt valuta for netto 7,1 milliarder kr., mens staten har indfriet udenlandske lån for 0,9 milliarder kr. Det betyder, at Nationalbankens valutareserve er steget med 6,2 milliarder kr. til et nyt rekordhøjt niveau på 336,4 milliarder kr.

Udviklingen i valutareserven var fuldstændigt som forventet af blandt andre Nordeas økonomer.

Rentesækninger - men ikke endnu
Sidste vinter blev Nationalbanken i flere omgange nødt til at udvide forskellen på danske og eurozone-renterne markant, fordi den globale finanskrise pressede kronen hårdt.

Siden har Nationalbanken stille og roligt sænket spændet igen, men det er dog stadig sådan, at mens Den Europæiske Centralbank, ECB, har en udlånsrente på 1 pct., så er den 1,55 pct. i Danmark.

På forhånd var det ikke ventet at Nationalbanken ville sænke renten i dag, lige som ECB også ventes at holde sin udlånsrente i ro på det pengepolitiske møde på torsdag.

Renten måske ned i september
"Den store valutareserve baner vej for en indsnævring af rentespændet over de kommende måneder. Det vil på godt danske sige, at Nationalbanken kan tillade sig at sætte renten en smule ned, selvom at den Europæiske Centralbank sandsynligvis ikke ændrer renten foreløbig," skriver Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, i en kommentar.

Danske Bank venter, at Nationalbanken vil sænke renten med 0,1 procentpoint til 1,45 pct. i løbet af september, og derefter med yderligere 0,1 procentpoint.

Også Danmarks næststørste bank, Nordea, venter at Nationalbanken stille og roligt vil sænke renten. Her er forventningen, at renten i løbet af efteråret vil blive reduceret til 1,25 pct.

Umiddelbart vil rentesænkninger få en beskeden effekt for dem, der har prioritetslån i banken. Den helt store fordel er dog for nye flekslånere, og for eksisterende flekslånere, hvis udlånsrenten vil være endnu lavere end i dag op til refinansieringen af flekslån i december.