Ny og gammel økonomi støder sammen på Marienborg

Regeringen har brugt to dage på at samle inspiration til en ny 2025-plan for et stærkere Danmark. Mest af alt viste de to dage, at afstanden fra erhvervslivet til den praktiske, politiske scene er enorm.

Marienborgtopmøde for et stærkere Danmark fotograferet på Marienborg torsdag den 26. maj 2016. Blandt de deltagende er statminister Lars Løkke Rasmussen (på billedet), nationalbankdirektør Lars Rohde og finansminister Claus Hjort Frederiksen.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Torsdag morgen var der stadig en summende tilfredshed blandt de knap 100 inviterede topchefer, politikere og repræsentanter fra organisationerne. De mødte ind til kaffe og croissanter i de skønne omgivelser omkring statsministerens bolig, Marienborg, i Kongens Lyngby, med et bagtæppe af inspirerende debatindlæg og input fra aftenens taler Jim Hagemann Snabe.

Alle havde lyttet til indlæg fra virksomhedsledere, både fra store veletablerede virksomheder som KMD, Arla og Coloplast, der alle driver effektive virksomheder, som vokser og øget produktiviteten i ekstrem grad, men de mødte også de nye kometer, superiværksætterne som Tommy Ahlers, business angel Moonis Kamil, Esben Østergaard, medstifteren af Universal Robots, og danske chefer fra IT-giganterne Google og Microsoft.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen pegede på tre pointer, som stod skarpt for ham efter torsdagens seancer. Den mest markante er, at Danmarks generelle produktivitet falder, og at vores vækst er betydelig lavere end i sammenlignelige lande. Hvis væksten fortsætter med at hænge efter nabolandene, må vi blot konstatere, at danske forbrugere bliver fattigere og fattigere. Vores købekraft vil blive mindre end for eksempel svenskernes og hollændernes, som er sammenlignelige lande.

Uddannelsessystem i ubalance

Den anden pointe er, at der er masser af kapital i Danmark, men at vi sender den ud af landet. Vi investerer for lidt i danske virksomheder. Endelig blev det understreget, at den eksplosive digitale udvikling kræver, at vi har de rette kompetencer på rette tidspunkt. Her har vi i Danmark et uddannelsessystem, som er for statisk og er i ubalance med den udvikling, vi står over for.

De færreste forlod dagen uden at være fyldt med energi, der opstår, når du bliver inspireret. Dagen viste, at der var en vifte af forslag til konkrete initiativer, hvor regeringen med små justeringer kunne skabe incitamenter, om end departementschefer med slet skjult kropssprog klart signalerede, at praktikerne i erhvervslivet har et utopisk forhold til de samfundspolitiske realiteter.

Og torsdag blev da også noget nær en bekræftelsens dag for departementscheferne. Torsdag formiddag var helliget til paneldiskussioner om nationaløkonomi og arbejdsmarkedets udfordringer. For at sige det mildt blev torsdagens debat en mavepuster for erhvervslederne.

I korte træk viste onsdag muligheder og optimisme, mens torsdagen stod på begrænsninger og pessimisme.

Som hovedtalerne Jim Hagemann Snabe, medlem af bestyrelsen for World Economic Forum, sagde det torsdag morgen.

"Hvad enten det handler om virksomheder eller regeringen, handler lederskab om at skabe begejstring om ambitionen og ikke bruge frygten for trusler som værktøj."

Peter Friis, Googles nordiske direktør, betegnede de to dage som clash mellem to kulturer: Den nye økonomi og den gamle økonomi.

"Økonomer ser hele tiden på, hvordan vi ligger i forhold til andre lande, og om vi kan komme på niveau. Nye virksomheder vil ikke være på niveau, men være verdens bedste og være ledende i verden," sagde han.

Hvis det overføres til regeringen, kræver det, at de tør tage chancer, tænke anderledes og sætte nogle mål, der ikke handler om at være på niveau eller tæt på andre lande, men som fra starten er tænkt foran andre lande.

Sverige bedre til at skaffe kapital

Direktør Christian Frigast fra Danmarks største kapitalfond, Axcel, undrer sig over, at de makroøkonomiske analyser ikke nedbrydes. Hvis vores BNP-tal udvikler sig langsomt, så findes der nogle oplagte forklaringer, som netop knytter sig til, at vi investerer for lidt i Danmark, især i de små og mellemstore virksomheder.

Hvis antagelsen er, at dansk vækst kunne løftes dramatisk gennem øgede investeringer, hvordan kan der så skabes et klima, som understøtter øget investeringslyst. Problemstillingen blev klart adresseret, løsningsforslag kom på bordet, men hver gang opstod der forbehold og realpolitiske forviklinger.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at Sverige er langt bedre til at drive kapital ind i virksomheder. Christian Frigast og Axcel har for nylig offentliggjort et rapport, der argumenterer for, at børsnoteringer er til gavn for velstand og velfærd.

Siden 2005 har Sverige haft 11 børsnoteringer om året i mikrosegmentet. Til sammenligning har der været to om året i Danmark, og rent faktisk fortsætter forskellen både i mellemsegmentet og blandt de største selskaber.

"Vi må blot konstatere, at vi har færre iværksættere i Danmark, og vi har færre selskaber, som vokser sig store," siger Christian Frigast, og efterlyser en mere klar stillingtagen til, hvor vigtig kapitalfremskaffelse til især små og mellemstore virksomheder er.

Jim Hagemann Snabe er på linje, og han er varm fortaler for, at regeringen sætter sig nogle mål, og indretter den valgte politik, så den understøtter målet i stedet for at primært at fokusere på en optimering af det bestående.

Tre udfordringer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen indrammende udfordringerne i sin afsluttende tale, hvor han først og fremmest anerkendte, at der er konsensus om den skandinaviske model, og selv om den er udfordret, skal den ikke afvikles, men udvikles.

De tre udfordringer, som han lægger vægt på, er, at der skal skabes vækst og arbejdspladser, at der er for mange på offentlig forsørgelse, og at det offentlige råderum er for stramt.

2025-planen, der kommer i eftersommeren, vil indeholde visioner med afsæt i digital udvikling, som forandrer erhvervslivet med en hastighed, vi ikke har set før, men den vil også tage afsæt i den nationaløkonomiske sundhedstilstand, men han ville ikke pege på særlige initiativer.

"De to dage har givet mig vitaminer til den debat, vi skal have. Jeg vil ikke konkludere på forhånd," sagde han.

For mange erhvervsledere betyder hastighed alverden, og den grundlægende frygt er, at der bliver skabt et dansk erhvervsliv i to hastigheder, hvor de største løber fra de mange underleverandører, hvor erhvervslivet får sit eget udkantsproblem, fordi de ikke kan tiltrække kapital, viden og digitale kompetencer.