Ny nedtur for Islands økonomi

Islands økonomi klarer sig værre end ventet.

Foto: HALLDOR KOLBEINS

Så er der igen dårligt nyt fra Island. Nye tal fra Islands Statistik viser nemlig, at økonomien på den kriseramte ø klarer sig værre end ventet. Det skriver Reuters.

I fjerde kvartal faldt bruttonationalproduktet nemlig med 1,5 procent sammenlignet med kvartalet før. Det offentlige forbrug faldt i samme periode 0,5 procent, mens investeringerne voksede med 14,9 procent.

- Faldet er større, end de fleste forventede, siger Högni Haraldsson, makroøkonom i IFS Consulting i Reykjavik, til Bloomberg.

Eksporttallene viser en stigning på 3 procent, men handelsbalancen ender alligevel negativ efter en stigning i import på 10 procent.

Svimlende sammentrækning

Trods stigningen i investeringer i fjerde kvartal er den årlige udvikling negativ og indebærer et samlet fald på 8,1 procent.

- Sammentrækningen i investeringene er svimlende, siger Högni Haraldsson, der tvivler på, at investeringer og privat forbrug kan falde yderligere.

Fra 2009 til 2010 faldt BNP med 3,5 procent, justeret for inflation. Dermed er det en opbremsning i nedturen i forhold til året før, hvor økonomien skrumpede med 6,9 procent.