Ny ferielov vil slå bunden ud af feriefond

En ændring af ferieloven vil betyde et kraftigt fald i summen af uafhentede feriepenge, som finansierer Arbejdsmarkedets Feriefonds støtte til socialt udsatte.

ARKIVFOTO af Amager Strandpark 2006- - Se RB 26/8 2015 20.25. Københavns Kommune: Næsten umuligt at finde toiletsynder. Den tekniske bevisbyrde er ekstrem svær at løfte, hvis man skal finde synderen, der har forurenet badevand. (Foto: Brian Bergmann/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når lønmodtagere glemmer at hæve deres penge i Feriekonto, ender de i Arbejdsmarkedet Feriefond, hvor de først og fremmest giver udsatte familier og børn mulighed for at komme på ferie.

Skiftende regeringer har også nydt godt af feriefonden, der har bidraget med flere hundrede millioner til statskassen. Men i fremtiden vil der blive langt færre penge at gøre godt med, skriver Politiken.

Det bliver en af konsekvenserne af en ny ferielov, som regeringen har bedt et udvalg ned repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter om at udarbejde forslag til.

Den nye ferielov skal give lønmodtagerne mulighed for at afvikle ferie med løn eller feriepenge i takt med, at de optjener retten til feriepenge. Som reglerne er i dag kan lønmodtagere i deres første år på arbejdsmarkedet komme til at vente op til 16 måneder efter deres ansættelse, før de får adgang til de feriepenge, som de optjener løbende.

Når optjening og udbetaling af feriepenge kommer tættere på hinanden, vil en konsekvens være, at der kommer markant færre midler til feriefonden, bekræfter beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Han glæder sig dog over udsigten til, at flere af pengene vil blive udbetalt til de lønmodtagere, der faktisk har optjent dem.

Hos LO er næstformand Lizette Risgaard dog ked af, at en ny ferielov vil ramme feriefonden.

»Den har gjort rigtig meget godt igennem årene og hjulpet til, at familier har fået en ferie, som de ellers ikke ville kunne få. Det er gået til mange gode formål,« siger hun til Politiken.