Ny direktør svinger kniven: Hver fjerde Jensens Bøfhus risikerer at lukke

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Madanmeldelse Jensens Bøfhus Vesterbrogade 11 a, 1620 København Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Godmorgen

Velkommen til en ny uge, som vi skyder i gang med historien om en restaurantkæde, der skal skæres til, en kvotekonge i modvind og en dyr fidus.

1
Gældsat bøfkæde skal på heftig kur

Vi begynder dagen med en tur på restaurant. En redningsaktion er nemlig i gang for at redde en af Danmarks mest kendte restaurantkæder, Jensen Bøfhus. Kæden er i den grad bebyrdet af en massiv gæld, der har tvunget ejeren og stifteren Palle Skov Jensen til at sælge ejendomme fra samt en del af Jensens Køkken.

Men nu skal der for alvor skæres til og strammes op, skriver dagbladet Børsen.

I september blev Dorte Gleie hentet ind fra den Blå Planet som ny adm. direktør i stedet for netop Palle Skov Jensen. Hun er allerede godt i gang med at rydde op. Op mod ti ud af de i alt 40 restauranter kan ifølge den nye direktør risikere at blive lukket.

»Vi har godt og vel ti restauranter, der giver underskud. Dem arbejder vi på at afhænde, med mindre det lykkes os at vende forretningen,« siger Dorte Gleie, der kan konstatere, at Jensens Bøfhus har tabt 117 mio. kr. på tre år.

Allerede nu har Jensens Bøfhus meldt ud, at man vil lukke restauranter i bl.a. Aarhus, Odense og Fredericia. Jensens Bøfhus på Trianglen på Østerbro bliver lukket til nytår og Jensens Bøfhus i Roskilde er sat til salg.

Palle Skov Jensen har desuden været en stor kunstsamler, og har haft dyrt kunst hængende på væggene i flere af Jensens Bøfhuse restauranter. Det er nu også slut. Det bliver solgt fra, siger Dorte Gleie.

I oktober leverede en række fynske erhvervsfolk en økonomisk håndsrækning, mens et britiske konsulenthus er blevet hyret til at udtænke den plan, der skal redde restaurantkoncernen.

2
Kvotekonge i modvind

Den såkaldte kvotekonge Henning Kjeldsens fiske­imperium bliver i særlig grad ramt af fiskeriminister Karen Ellemanns (V) nye fiskeriaftale, som skal gøre op med kvotekoncentrationen i dansk fiskeri. Skagens storfisker kommer formentlig til at frasælge fiskekvoter for millioner.

Nye regler betyder nemlig, at Henning Kjeld­­sen ikke længere kan eje de såkaldte FKA-kvoter på konsumfisk, samtidig med at han ejer store kvoter på industrifisk. Henning Kjeldsen ejer FKA-kvoter på en halv snes forskellige konsumfisk, men det er slut nu.

Men det bliver kun én af Henning Kjeldsens hovedpiner. Hans dispensation til at overskride kvoteloftet trækkes tilbage, og kvoter, som Kjeldsen indirekte kontrollerer, skal fremover medregnes i hans kvoteregnskab. Endelig afskaffes de såkaldte kvotejoller, hvilket også rammer kvotekongen.

Berlingske Business anbefaler:

Norge og Sverige strammer grebet om boligmarkedet

Sejrssikker topchef i Danish Crown er klar til at købe op for milliarder af kroner

Kvindelige chefer får 4.500 kr. mindre om måneden end mandlige chefer

3
Opsparingsfidus med risiko

Det skulle være så godt, men kan komme til at have den stik modsatte effekt.

En ny mulighed for at sætte op til 50.000 kr. årligt ind på en såkaldt aldersopsparing i de sidste år på arbejdsmarkedet var tænkt som regerings løsning for tusindvis af lavtlønnede, som i dag reelt taber penge på at fortsætte med at betale ind til pension. Yderligere opsparing fører blot til modregning i folkepension, ældrecheck og andre offentlige pensionistydelser.

Men regeringens gode tilbud risikerer at føre til modregning før pensionsalderen - i stedet for efter, påpeger pensionsbranchen. Det skriver Finans.

»Der sker blot en fremrykning af modregningsproblemet. Mange af dem, som aldersopsparing var tiltænkt som løsningen for, er de samme mennesker, der f.eks. sidder i lejebolig og modtager boligsikring eller andre offentlige ydelser, som man kan få før pensionsalderen,« siger chefkonsulent Karen Leth Jensen i forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring og Pension.

4
Intern uro ryster fagforbund

Landets næststørste fagforbund, HK, der blandt andet organiserer butiks- og kontoransatte, befinder sig i en usædvanlig situation med voldsom intern uro.

Uroen kulminerede foreløbig 15. november, da næstformand Mette Kindberg trak sig fra alle sine poster, hvilket HK selv offentliggjorde i en ultrakort meddelelse på sin hjemmeside. Berlingske kan nu på baggrund af interne dokumenter give et indblik i sagen, der har sendt rystelser gennem HKs forbundshus på Islands Brygge i København.

Tre dage forud for Mette Kindbergs farvel til HK blev en næsten ti sider lang mail 12. november sendt rundt til toppen af HK underskrevet »Sirenerne i Forbundshuset«.

Det er uklart, hvem eller hvor mange der står bag mailen. Men afsenderne hævder at have en »bred sammensætning« i forbundshuset. De anonyme afsendere af mailen retter en række beskyldninger mod HK-ledelsens håndtering af økonomiske problemer i HKs A-kasse og den efterfølgende fyring af direktør Bo Gatzwiller. Læs mere om den usædvanlige sag her.

Det holder investorerne øje med i dag:

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea, vil i dag holde ekstra godt øje med følgende tre ting:

  • Morgenens stemning på aktiemarkederne er ikke lutter positiv, selvom vi sidste uge brød de seneste tendenser for gevinsthjemtagning, vi har set i løbet af november. Og med en stille dag i vente på nøgletalsfronten, bliver dagen i dag formentlig i høj grad dikteret af investorstemningen. Sidst på dagen får investorerne dog tal for salg af nye boliger i USA, som kan give indikationer om bl.a. fremtidig byggeaktivitet, og dermed bidraget til den økonomiske vækst.
  • I aftenens løb får vi også både BoE og Fed på banen med medlemmer på talerstolen, som vanligt kommer under luppen for nyt omkring den fremtidige pengepolitiske linje. På centralbankfronten bliver det største fokus formentlig senere på ugen, hvor vi både har den nominerede amerikanske centralbankchef Powell på banen samt Janet Yellen.
  • Investorerne vil også stå klar til at få nyt omkring salgstallene fra Black Friday, hvor enkelte store virksomheder traditionen tro offentliggør deres salgstal, forventeligt i dag og i morgen. Med sidste uges tårnhøje forbrugertillidstal øger det vores forventninger om stigende privatforbrug, hvilket tegner godt for virksomhedernes indtjening og dermed aktiekursstigninger.

Det sker i dag:

kl. 8.00: Danmarks Statistik kommer med tal på de kommunale personskatter i 2018.
kl. 10.30: Afsluttende politiske forhandlinger om en aftale på andelsboligområdet.

Markederne lige nu:

Humøret er generelt negativt på Asiens aktiebørser mandag morgen, og et hak i tuden til Samsung gør kun billedet værre.I Kina regerer nervøsiteten fortsat oven på torsdagens store fald, og den lille revanche fredag bliver slugt af en ny nedtur mandag.

Nikkei 225 -0,5
Topix -0,3
Hongkongs Hang Seng -0,5
China Shanghai Composite -0,8
China CSI 300 -1,3
Taiwan Taiex -1,0
Sydkoreas Kospi -1,4
Indiens BSE Sensex -0,2
Singapores STI -0,2
Sydney ASX 200 +0,1